Protivnici talibana protestovali u više avganistanskih gradova

0
Foto Beta/(AP Photo/Rahmat Gul)

(Beta-AP) – Demonstranti su danas izašli na ulice više avganistanskih gradova, prkoseći ekstremistima talibanima koji su odgovorili silom.

Talibani, koji su silom preuzeli vlast u gotovo celoj zemlji, juče su rasturili protest u gradu Džalalabad na istoku države, a danas su se suočili sa otporom u više provincija.

Učesnici protesta u blizini aerodroma u Kabulu nosili su transparente u bojama državne zastave koji postaju simbol otpora talibanima.

Sa drugog protesta, u provinciji Nangarar, pojavio se snimak demonstranta ranjenog iz vatrenog oružja.

U provinciji Kost talibani su proglasili 24-časovni policijski čas nakon što su silom ugušili protest.

Demonstranti su izašli na ulice i u provinciji Kunar.

Protesti se održavaju na Dan nezavisnosti Avganistana, kojim se obeležava okončanje britanske vladavine 1919. godine.

Ujedinjene nacije su upozorile da se Avganistan suočava sa ozbiljnom nestašicom hrane i nedostatkom gotovog novca, a talibani neće moći da računaju na velikodušnu medjunarodnu pomoć, za razliku od vlade koju su zbacili prošle nedelje.

Suočeni sa tim izazovima, talibani ne oklevaju sa rasturanjem demonstracija, uprkos tvrdnjama da su se promenili i da neće uvoditi drakonska ograničenja kao u prvom periodu njihove vlasti od 1996. do 2001. godine.

Uprkos obećanjima talibana, mnogi Avganistanci im ne veruju i strahuju da će oni nastojati da ponište dostignuća u oblasti prava žena i ljudskih prava u poslednjih 20 godina.

Sada opozicioni političari okupljaju se u dolini Pandžšir, severno od Kabula, jedinoj oblasti koja nije pod kontrolom talibana.

Oni razgovaraju o pokretanju oružane pobune pod vodjstvom jedinice Severni savez, koja je bila saveznik SAD tokom američke invazije 2001. godine.

Za sada nije jasno kakvu pretnju bi oni predstavljali s obzirom da su talibani za svega nekoliko dana ovladali gotovo celom zemljom, uz kolaps mnogo jačih vladinih snaga.

Talibani do sada nisu precizirali kakvu će tačno vladavinu uspostaviti, osim što su rekli da će u njenoj osnovi biti šerijatsko pravo. Počeli su i da pregovaraju sa visokim zvaničnicima prethodnih vlada.Foto