Ekološki aktivisti i građani blokirali su saobraćaj u više gradova zbog donesenih zakona o referendumu i eksproprijaciji. Uoči najavljenih blokada saobraćajnica, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je saopštilo da je „svaka blokada saobraćaja kršenje zakona, kao i održavanje neprijavljenih skupova“. Policija, u opremi za demonstracije, blokirala je deo demonstranata u Ulici kneza Miloša u Beogradu, ne dozvolivši im da priđu mostu „Gazela“, ali je deo građana ipak zaustavio saobraćaj, na drugoj strani, kod Sava centra. Protesti su se održali i u Novom Sadu, Preljini, kod Kragujevca, u Šapcu i Valjevu, Kragujevcu…

Na društvenim mrežama pojavili su se i snimci postupaka pojedinih pripadnika policije.

Tokom blokade, kako se videlo na video snimcima i fotografijama sa društvenih mreža, bilo je koškanja i odgurivanja sa policijom u Beogradu i Novom Sadu i još nekoliko gradova i područja šiorm zemlje.

Ministar policije Aleksandar Vulin, kako su preneli mediji, više puta je bio viđen kako se šeta u blizini policijskih kordona, najpre kod Palate pravde, posle i na deonici auto-puta kod mosta „Gazela“, sa novobeogradske strane. Područje oko auto-puta u blizini mosta „Gazela“ u nekoliko navrata nadletali su i helikopteri.

Novosađani su protestovali i ispred stanice policije u Ulici Papa Pavla, dok nisu puštena dvojica privedenih aktivista. Privođenja je bilo i u Preljini, Valjevu, a incidenta i tuča u Šapcu.

Predsednik stranke “Zajedno za Srbiju” Nebojša Zelenović rekao je da je u Šapcu došlo do incidenta tokom blokiranja saobraćajnica. Naime, kako je istakao Zelenović, “desio se napad huligana sa fantomkama na demonstrante koji su mirno protestovali”.

U Šapcu je prethodno došlo do incidenta tokom blokiranja saobraćajnice. Naime, kako se vidi po video snimcima na društvenim mrežama, jedan bagerista nije želeo da stane i krenuo je kroz grupu okupljenih građana. Osoba koja je pored njega, sa bagera, snimala okupljene građane, šutnula je muškarca koji je pokušao da se popne, a onda je izbila tuča.

U večernjim satima, aktivista pokreta “Ne davimo Beograd” Dobrica Veselinović izjavio je da je ispred policijske stanice u Šapcu počeo protest građana protiv policije, jer su na protestu koji je održan popodne uhapšena dvojica traktorista.

“Dvoje traktorista koji su blokirali most su privedeni, a niko od huligana koji su tukli ljude palicama i čekićima nije uhapšen”, napisao je on.

Saobraćaj je danas zaustavljen i u pravcu Kosjerića i Dobrinje. Žitelji Požege i Kosjerića na taj način su izrazili nezadovoljstvo zbog najave početka geoloških istraživanja za litijumom i u tim krajevima.

Protest je održan u miru, a među okupljenima bilo je i porodica sa malom decom, zbog čije budućnosti su roditelji zabrinuti. 

Predsednik Stranke Slobode i pravde je napisao da je u Zrenjaninu uhapšena Sonja Pernat, potpresednica odbora SSP-a.

„Majka troje dece, sa lisicama i rukama na leđima! Uz nju i još 5 članova SSP-a. Za sve koji danas maltretiraju građane imam samo jedno pitanje: Šta ćete vi sutra? Nema te rupe u koju ćete moći da se sakrijete“, napisao je predsednik SSP Dragan Đilas na Tviteru.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je, oglašavajući se povodom jednosatne blokade saobraćajnica da „blokiranje međunarodnih saobraćajnica nije način da se neko bori za ostvarenje svojih političkih ciljeva, jer time nanosi štetu svim građanima, kao i privredi“.

„Blokada auto-puta nema nikakve sa ekologijom i oni koji se služe takvim sredstvima samo pokazuju koliko su neodgovorni u pokušaju da ostvare svoje političke ciljeve. Postoji mnogo drugih načina za to, a najvažniji jeste borba programima i izlazak na izbore“, istakla je Mihajlovićeva, a preneo RTS.

Kako prenose mediji, plan organizatora blokade puteva bio je da se blokiraju „Gazela, Mostarska petlja, Pančevački i Pupinov most, ali i brojne druge saobraćajnice širom Srbije“.

Podsetimo, prethodno je, nešto iza 13h, komandir policijske stanice Savski venac Aleksandar Krstić razgovarao sa Savom Manojlovićem, jednim od aktivista pokreta Kreni-Promeni, koja je jedan od inicijatora protesta, i pokušao da mu uruči rešenje o zabrani skupa i tom prilikom ga obavestio da je prijava skupa odbačena i upozorio ga da će policija biti u obavezi da reaguje u slučaju blokade saobraćaja.

Manojlović je posle toga medijima rekao da će, uprkos odluci MUP-a, blokirati i danas Gazelu i pozvao je građane da blokade saobraćajnica vrše u manjim grupama, jer „masovne grupe mogu lako blokirati“. Ako zahtevi ne budu ispunjeni, kaže, Srbija će „naredne subote stati“.

Policija u civilu je prethodno prišla Aleksandru Jovanoviću Ćuti, ekološkom aktivisti, saopštila mu da ne mogu dalje da prođu, da ne smeju da dozvole da blokiraju međunarodnu saobraćajnicu. Policija je, prenosi mediji, raspoređena na nekoliko lokacija u gradu, a viđena su i vozila pripadnika Žandarmerije.

(Beta, N1, Nova.rs, RTS)

https://www.nstore.rs/product/crni-petak-digitalno/
https://www.nstore.rs/product/crni-petak-pretplata-knjige/

Komentar(1)

  1. Duško
    27. novembra 2021. 20:24

    Javni servis je sramno izvestio o protestu. Treba masovno ispred RTS-a, masovno i na sve spremno biti. Sprem te se, spremte braćo Srbi zube da ovom reźimu pokaźete.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.