Protest opozicije prvi put bez studenata “Jedan od pet miliona”

0

Večerašnji protest na beogradskim ulicama prvi put neće organizovati građani i studenti iz Pokreta “Jedan od pet miliona”, već je organizacija prepuštena opoziciji koja će se okupiti u Kombank dvorani u 18 časova.

Nakon skupa i usvajanja zajedničkog dokumenta, kojim će se opozicionari obavezati da će svaki pokušaj formiranja vlasti na osnovu rezultata “lažnih izbora” smatrati rušenjem ustavnog poretka, učesnici će u protestnoj šetnji otići do Radio televizije Srbije.

“Njime će biti označen početak zajedničke kampanje bojkota lažnih izbora, koje mimo svih demokratskih principa namerava da organizuje režim Aleksandra Vučića. Na skupu će biti poslata snažna poruka srpske opozicije da takvi izbori, u potpunom medijskom mraku, uz pokušaj gašenja i poslednjih svetionika slobodne misli, nisu izbori već potpuni slom pravne države i ostataka demokratskih institucija. Odlučnija nego ikada do sada, srpska opozicija će na tom skupu poslati poruku o značaja bojkota kao faze u borbi za slobodne izbore i stvaranja uslova za normalan život u Srbiji”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Saveza za Srbiju.

Udruženje “Jedan od pet miliona” u utorak je objavilo da će učestvovati na predstojećim parlamentarnim izborima, na proleće, te da više ne zagovara ideju bojkota.

Studenti iz tog udruženja saopštili su da organizaciju protesta ubuduće ostavljaju opoziciji okupljenoj oko Saveza za Srbiju na kojoj, kako su naveli, ostaje da brani ideju bojkota.

Protesti protiv vlasti u Beogradu otpočeli su u decembru prošle godine i do prošle subote organizovali su ih i predvodili građani i studenti iz Pokreta “Jedan od pet miliona” koji je u međuvremenu formiran.

Večerašnjem protestu opozicije prethodi protest podrške TV N1 koji je počeo u 16h na Trgu Nikole Pašića, a na kojem su govorili prof. Čedomir Čupić, prof. Biljana Stojković i novinar Filip Mladenović.