Novi protest „Svi kao jedan – jedan od pet miliona“ protiv vlasti predsednika Aleksandra Vučića održan je danas u Beogradu.

Prvi se okupljenima, kako je navikao već toliko godina kod Terazijske česme, obratio glumac Branislav Lečić.

„Počeli su da pucaju, iscuriće to zlo, ali nemojte da mrzite one koji su zbog sendviča dolazili u Beograd. Ne smemo mi da potcenjujemo naš narod, to vlast već radi. Kad iscuri zlo, gledaćemo se opet bez mržnje“, kazao je Lečić.

Predsednik Vučić je, po njemu, juče dokazao da ima „svoj narod“.

„Diktator je juče prvi put rekao istinu, da nikada više neće govoriti pred ovoliko ljudi. On zna da je jučerašnji cirkus bio njegov poslednji govor“, rekao je Lečić.

„Nećemo se prebrojavati jer je svima jasno zašto snimci iz Pinkovih dronova nisu puštani dok je bio dan. Jer su dovedeni ljudi odlazili tokom govora. Iza vikara i barjaktara je ostalo đubre i pustoš i bačene srpske zastave. Utrkivao se diktator da plati bar delić atmosfere i energije sa protesta opozicije. Da i on koji kaže da na Kosovu nemamo ni kvadratni metar, ima priču o Košarama. Hteo je da na istom prostoru njegovi mediji izbroje nas 7.000 i njih 100.000, 200, 300, 500 hiljada, 5 milijardi. Zakucao je poslednji ekser u konačnu podelu naroda. To ne smemo da dozvolimo. Poput Čaušeskua, okrenuo je komšiju na komšiju. To je osnova njegove vladavine.“

Lečić je naveo da je opozicija kandidovala stručne i sposobne ljude da vode dijalog oko zahteva iznetih na prošlom skupu.

Potpisnici sporazuma sa narodom su izašli sa predlogom formiranja tima stručnjaka, vanstranačkih ličnosti, koje su spremne da svojim znanjem, iskustvom, ekspertizom i imenom i prezimenom, iznesu plan za tri najvažnije teme koje su, kako su rekli, osnovna poluga „Vučićeve diktature“ i krize u kojoj se Srbija nalazi:

1) zarobljeni mediji
2) teška zloupotreba Regulatornog tela za elektronske medije (REM)
3) neregularni izbori koji se, kako navode, baziraju na kupovini glasova, ucenama i primeni sile na građane Srbije.

„Te tri tačke su ključne i mi smo rekli da imamo naše za tu vrstu pregovora. Jesi li rekao da postoji dijalog i da želiš da neistomišljenici uđu u dijalog. Evo ti prilike bez ultimatuma! Kandidujemo ljude stručne i sposobne da vode dijalog i da urede ove tri tačke“, rekao je Lečić.

On je naveo da su odabrali pregovarački tim koji čine profesor FPN Čedomir Čupić, profesorka FPN Snježana Milivojević, profesor FPN Dušan Vučićević, dr Jovanka Matić, politikolog Boban Stojanović, reditelj Srđan Dragojević, novinar Vukašin Obradović, Zoran Gavrilović ispred BIRODI-ja.

NUNS i Asocijacija nezavisnih i elektronskih medija će, takođe, učestvovati u dijalogu, rekao je Lečić.

Potom su okupljeni krenuli na šetnju do Javnog servisa.

Tamo je, kako je to sada već običaj, pročitan „Slobodni dnevnik“.

Govorili su i predstavnici udruženja „Efektiva“, kao i predstavnik organizatora, uhapšeni student Miodrag Simović.

Potom se okupljenima obratio funkcioner Saveza za Srbiju Janko Veselinović, koji je najavio osnivanje „slobodne zone“ od 4. maja, ukoliko Vučić ne pristane na dijalog.

Naredni protest održaće se u sredu, 24. aprila, na godišnjicu rušenja u Savamali, a naredne subote biće održane humanitarne akcije širom Srbije

U petak je istekao rok koji su lideri Saveza za Srbiju i drugi predstavnici opozicije, koja unazad već pet meseci, jednom nedeljno, u više gradova Srbije, okuplja nezadovoljne građane, dali vlasti da ispuni zahteve definisane i javno predočene na prošlonedeljnom velikom mitingu ispred Skupštine Srbije.

Nakon mitinga „Svi kao jedan“ prošle subote ispred Doma Narodne skupštine, juče je održan i miting vladajuće stranke „Budućnost Srbije“.

Komentara

  1. Ne šalim se!
    20. aprila 2019. 19:12

    CRNA RUPA UNIŠTAVA I MEDIJE: Ne uništava samo institucije nego i medije, poput RTS-a, koji ne samo da ima državnu ferkvenciju kao Pink i Happy TV koji ne bi trebali da ih imaju, nego se i finansira iz budžeta , dakle, RTS ne bi trebao da svakog dana sve više liči na njih.

  2. Ne šalim se!
    21. aprila 2019. 08:17

    NARCIST OPET SPOMINJE 100 ZA 1: Kada Vučić broji SNS-ovce kao da ih ima 100 na "1 od 5 miliona" protestanta.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.