Protest građana u Beogradu zbog zagađenosti vazduha: “Vlada Srbije dužna da obavesti javnost o stanju životne sredine…”

0
Printscreen/YouTube/Nova S

U centru Beograda održan je protest za “bezopasan vazduh”.

Na protestu na Slaviji se okupio veliki broj građana koji su u protestnoj šetnji u koloni otišli do zgrade Vlade.

Na početku kolone građani nose transparent „Za Srbiju bez smoga!“, prenosi N1.

Na protest je pozvala inicijativa Eko straža, koja je poručila da su Vlada Srbije i njene institucije dužne da obezbede da životna sredina bude zdrava i da obaveštavaju javnost o njenom stanju.

Kolona okupljenih građana blokirala je saobraćaj u Nemanjinoj ulici.

U trenutku kada se kolona približila zgradi Vlade čuli su se zviždici i povici negodovanja iz kolone.

Jedan od vodećih ekoloških aktivista i lider pokreta “Odbranimo reke Stare planine” Aleksandar Jovanović Ćuta, poručio je da više niko neće trovati građane Srbije. On je pozvao okupljene da se pobune protiv svih štetnih projekata koji se sprovode.

Na skupu su prisutni i aktivisti različitih inicijativa.

Nakon obraćanja govornika skup je okončan.

Eko straža, koja je neformalna organizacija, ranije je objavila da je osnovni zahtev Vladi da se poštuje Ustav Srbije koji, kako navode, članom 74 garantuje građanima pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju.

U tom smislu, Eko straža je pozvala građane da daju podršku čitavom setu njihovih zahteva, među kojima su ključni da se obezbedi sistematsko, kontinuirano i transparentno praćenje svih relevantnih parametara zagađenja vazduha na celoj teritoriji Srbije, da se javnost pravovremeno i tačno informiše o zagađenosti vazduha i posledicama izloženosti, i to putem sredstava javnog informisanja i „zvaničnih kanala vlasti“.

Na listi zahteva učesnika protesta je i vraćanje na posao Milenka Jovanovića, koji je do nedavno bio načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine, a traži se i krivična odgovornost za iznošenje netačnih i zdravstveno opasnih informacija vezanih za zagađenje vazduha.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!