Protest ekoloških udruženja ispred Skupštine: Predali zahtev za povlačenje Zakona o eksproprijaciji

0
Foto Printscreen/Twitter

(Beta) – Predstavnici više ekoloških udruženja danas su Skupštini Srbije predali zahteve kojima se traži povlačenje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji.

Prethodno su na konferenciji za novinare ispred Skupštine naglasili da je taj pravni akt “višestruko štetan po sve gradjane i da nanosi nemerljive štete”, kao i Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi.

Predstavnik udruženja “Ne damo Jadar” Zlatko Kokanović je rekao da to nije samo pitanje litijuma i Jadra, “već da je to pitanje cele Srbije”.

Kokanović, kao i prethodno Srdjan Škero iz Skupštine slobodne Srbije, pozvali su gradjane da u sredu uveče dodju na protest ispred Predsedništva u Beogradu.

Kokanović je rekao i da ekološki aktivisti sa poručja Jadra imaju problem sa prevozom do Beograda, jer, kako je naveo, niko ne sme od ih preveze jer se prevoznici plaše kazni.

Na platou ispred Skupštine su bili i predstavnici Narodne stranke, Demokratske stranke, pokreta Dveri, kao i više ekoloških udruženja.

Posle obraćanja novinarima ispred Skupštine, okupljeni su u koloni došli do Kosovske ulice gde su na pisarnici predali zahteve.

Predstavnica udruženja Suvoborska greda Ljiljana Bralović je rekla agenciji Beta da oni traže povlačenje iz skupštinske procedure Zakona o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu.

“Zakonom o eksprorijaciji je bukvalno ugrožen svaki stanovnik države Srbije jer je to zakon koji je 99 odsto prepisan od države Kongo”, rekla je Bralović, koja je i predsednica Saveza ekoloških organizacija Srbije, koje okuplja pet ekoloških udruženja.

Prema njenim  rečima, Kongo ima najveća rudna bogatva, a narod im je medju najsiromašnijima.

“Ne želimo da ovaj zakon doprinese da Srbija bude, kako kažu, balkanski tigar sa naviše litijuma, a sa nasiromašnijim i najbolesnijim narodom na svetu”, rekla je ona.

Navela je da su i došli u Beograd, kako bi, kako je navela, pokušali da dozovu pameti  poslanike i Vladu da više ne budu eksponenti stranih korporacija.

“Želimo da shvate da su oni tu (poslanici) da štite naše interse”, rekla je Brajković.

Prethodno je član Skupštine slobodne Srbije Srdjan Škero, na platou na Trgu Nikole Pašića, ispred zgrde republičkog parlamenta rekao da se uvodjenjem Zakona o eksproprijaciji radi o, kako je naveo, “uvodjenju pljačke i da će pljačka biti ozakonjena”.

“Radi se o načinu kako da vi svi koji ovo snimate i ja koji ovo govorim ostanemo bez imovine i bez svega, i bez dostojanstva, i bez svega što su naši preci stvarali”, rekao je Škero.

On je, podsetivši na Prvi svetski rat, rekao da je narod sa Suvobora tada “slomio kičmu austrougarskoj carevini”, te dodao da taj narod mora ponovo da ustane da, kako je naveo, “slomimo kičmu ovom i ovakvim zakonima”.

Prema njegovim rečima, ukoliko se ljudi u Srbiji ne pobune, doživeće najstrašnije moguće stvari.

“Iza tog zakona je mogućnost da bukvalno u roku od pet dana, ukoliko je to u državnom interesu ili interesu vladajuće stranke neko ostane bez kompletne imovine …vreme je da se probudimo, ovo nije više pitanje politike i stranaka već našeg opstanaka”, rekao je on.

Pozvao je gradjane da i sutra u 18.00 dodju na protest ispred predsedništva Srbije, gde, kako je rekao, “jedan, jedini čovek odlučuje o svemu”.

Okupljeni su nosili transperente “Nema rudnika, nema referenduma”, “i Radjevina i Jadar i Mačva su Kosovo”, duvali su u pištaljke i skandirali protiv narodnih poslanika i predsednika Srbije.

Prilikom predaje zahteva, na pisarnici, na ulazu iz Kosovske ulice, dočekao ih je kordon policije.