Protest đaka ispred Ministarstva prosvete, Šarčević ponudio blanko ostavku i Tramp zvanično počeo kampanju za drugi mandat: Vaš brifing za sredu

Pregled vesti za ovo jutro + Naslovne strane dnevnih novina

0
Foto: Tanjug, Tanjug, Tanjug-AP

OSNOVCI DANAS POLAŽU KOMBINOVANI TEST – Posle jučerašnjeg skandala sa “provaljenim” testovima iz matematike i odlaganjem polaganja testa iz ovog predmeta za četvrtak, osmaci će danas po planiranom rasporedu polagati kombinovani test.

ZAKAZAN PROTEST ĐAKA ISPRED MINISTARSTVA PROSVETE – Osmaci nekoliko beogradskih škola protestovali su juče ispred Ministarstva prosvete zahtevajući da se poništi završni ispit i da se u srednje škole upišu prema svom uspehu, a nakon protestne šetnje preko Slavije i Resavske ulice, pozvali su na novi protest danas u 13 sati.

Đaci su ispred Ministarstva prosvete uzvikivali “Nećemo prijemni”, “Ostavka, ostavka” i nosili transparente sa natpisima “Kradete nam budućnost” i “Poništite završni ispit”, zahtevajući da se poništi mala matura zbog toga što su u javnost procureli zadaci iz matematike i razreši ministar prosvete Mladen Šarčević.

Delegacija roditelja učenika koji su protestovali, ušli su prethodno u zgradu Ministarstva ali im je obezbeđenje saopštilo da u zgradi nema nikoga ko bi mogao da razgovara s njima.

ŠARČEVIĆ PONUDIO BLANKO OSTAVKU – Nakon skandala s “provaljivanjem” testa iz matematike, ministar provsete izjavio je sinoć za RTS da je ponudio blanko ostavku.

Na pitanje da li on kao resorni ministar ima moralnu odgovornost zbog propusta do kojih je došlo, Šarčević je rekao da je njegova moralna odgovornost to što se odjednom uhvatio da radi toliko posla i da je ponudio svoju blanko ostavku.

“Ako treba da se ministri menjaju na dnevnom nivou zbog čaršije, političkih stranaka, nekih sindikata, onda to neka radi onaj koji je odgovoran. Ja mislim da moji šefovi od mene uvek imaju blanko ostavku i ja sam im je danas ponudio. Oni to uvek od mene mogu da zatraže”, rekao je sinoć Šarčević.

MANJE MESTA ZA STUDENTE SRPSKOG UPRKOS AKCIJI “NEGUJMO SRPSKI JEZIK” – Upravnici katedri Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu obavešteni su da je broj budžetskih mesta za srpski jezik i srpsku književnost smanjen.

Ovo je izazavalo revolt profesora na Katedri za srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima koji smatraju da Ministarstvo, ukidajući ova budžetska mesta, direktno umanjuje zainteresovanost budućih studenata za nacionalne grupe. Istovremeno, drugo ministarstvo veliki deo svog angažmana bazira upravo na akciji “Negujmo srpski jezik”.

Katedre za srpski jezik i srpsku književnost uputile su juče protestno pismo dekanskom kolegijumu i Naučno-nastavnom veću Filološkog fakulteta u kome traže da se ništa ne menja nedelju dana pred upis brucoša, pa ni budžetske kvote za upis, pišu Večernje novosti.

ZAPADNI BALKAN I DALJE PRETNJA ZA SAD – Predsednik SAD Donald Tramp produžio je važenje povišenog stepena upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom koje je na snazi od 2001. godine. Tramp je obavestio Kongres SAD da pretnja zbog koje je takav stepen upozorenja uveden i dalje postoji, saopštila je Bela kuća.

“Pretnja koja se ogleda u postupcima osoba koje su uključene, pomažu, finansiraju ili podržavaju ekstremističko nasilje u Severnoj Makedoniji i drugim državama Zapadnog Balkana, kao i opstrukcije implementacije Dejtonskog sporazuma u BiH ili Rezolucije UN 1244 na Kosovu, nije otklonjena”, navedeno je u odluci koju je potpisao Tramp.

U Trampovoj odluci upućenoj Kongresu navodi se i da su “činovi ekstremističkog nasilja i opstrukcije, navedeni u izvršnoj uredbi (iz 2001. godine) neprijateljski prema američkim interesima” i da “i dalje predstavljaju neuobičajenu i veliku pretnju nacionalnoj bezbednosti i spoljnoj politici SAD”.

TRAMP POČINJE KAMPANJU ZA DRUGI MANDAT – Donald Tramp u utorak uveče po lokalnom vremenu zvanično je pokrenuo kampanju za reizbor, i to na Floridi – jednoj od saveznih država koje će biti ključne za izbor predsednika 2020. godine.

Tramp se nada da će ga na predsedničkim izborima naredne godine, birači nagraditi za snažnu ekonomiju, prenosi Glas Amerike. Međutim, prema anketama, on je i dalje neopopularan među većinom glasača, što je često opasan znak za predsednika koji želi još jedan mandat.

Tramp je nedavno održao miting u Pensilvaniji, jednoj od saveznih država čiji glasovi će biti ključni za izbor predsednika 2020. godine, a u kojoj je 2016. godine odneo tesnu pobedu. On smatra da će mu snažna ekonomija biti glavna prednost u predizbornoj kampanji naredne godine.

IRSKA NAJAVILA ZABRANU PRODAJE NOVIH BENZINSKIH AUTOMOBILA – Irska je najavila da će zabraniti prodaju novih benzinskih i dizel vozila do 2030. godine u sklopu novog plana za rešavanje pitanja klimatskih promena.

Vlada se nada da će do tada na irskim putevima biti 950.000 električnih vozila, uz podršku mreže električnih punjača.

Ta je mera jedan od 180 predloga koji pokrivaju područja poslovanja, građevinarstva, saobraćaja, poljoprivrede i upravljanja otpadom, a cilj im je da Irska do 2050. dostigne nultu emisiju štetnih gasova.

ERDOGAN SUMNJA U UZROK MORSIJEVE SMRTI – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da ne veruje da je bivši predsednik Egipta Mohamed Morsi umro prirodnom smrću.

“Mohamed Morsi je otišao da se pridruži bogu tokom suđenja. Da li je to bio normalan odlazak ili su se neki drugi faktori umešali, nešto je o čemu treba razmišljati. Ne verujem da je to bila normalna smrt”, rekao je Erdogan u istanbulskoj džamiji, gde su se stotine muslimana molile za Morsija.

Erdogan je kritikovao vlasti Egipta što nisu dozvolile da Morsi bude sahranjen na porodičnom groblju u njegovom rodnom mestu.

GAGA ANTONIJEVIĆ SNIMA FILM “DARA IZ JASENOVCA” – Režiser Predrag Gaga Antonijević najavio je da krajem leta počinje snimanje filma “Dara iz Jasenovca”, delo na koje se, kako kaže, čekalo skoro 75 godina. On dodaje da mu je velika čast, ali i teško breme da snimi taj film.

“Jasenovac je mesto zla i ubijanja”, naglasio je Antonijević na konferenciji za novinare u zgradi Vlade Srbije. On je rekao da je država stala iza tog filma koji bi pred publikom trebalo da se nađe u martu ili aprilu naredne godine, kada se obeležava 75 godina od oslobođenja logora Jasenovac.

Projekat “Dara iz Jasenovca” podržan je sa 61 milionom dinara na konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji.

POBEDA DELFINA – U Beogradu je počeo Finalni turnir Svetske lige u vaterpolu. Kiša je u poslednjem meču zadala malu glavobolju organizatorima, ali na kraju je sve završeno po planu za prvi dan.

U Okviru Grupe B pobede su zabeležile Srbija i Hrvatska.

Srbija je igrala poslednji meč dana protiv Australije, a nakon prve četvrtine usledio je prekid meča od 45 minuta zbog jake kiše i nevremena. Na kraju je Srbija slavila 12:8.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVIN