Završen protest advokata u Beogradu: Najavljuju masovniji ako im zahtevi ne budu ispunjeni

  0
  Profimedia

  (Beta) – Protest advokata koji zahtevaju povlačenje kompletnog nacrta zakona o izmena i dopunama zakona o parničnom postupku, završen je danas ispred zgrade Ministarstva pravde u Beogradu.

  Okupljeni, koji su nosili transperente sa natpisima “No pasaran” i “Ni korak nazad” su naveli da neće odustati od zahteva koji kako su naveli, nisu politički već isključivo stručni, te dodali da su Ministarstvu pravde ponudili “džentlmenski sporazum” da povuče “sporni nacrt zakona”.

  Navodeći da je taj akt usmeren protiv građana i da u njemu “ništa nije dobro”, učesnici protesta su najavili da će na sledeći skup, ukoliko resorno ministartsvo ne ispuni njihove zahteve, doći “5.000 advokata”.

  Govornici su optužili predsednika Advokatske komore Srbije (AKS) Viktora Gostiljca da ne zastupa interese advokata i da ne može da ih predstavlja, te saopštili da je za člana Upravnog odbora AKS izbrana Biljana Dražević iz Zaječara.

  Ona je rekla da je pravo “umetnost dobrog i jednakog” a da u predloženom nacrtu “ništa nije ni dobro ni jednako”.

  Ocenila je da je nacrt zakona u celini nepravedan po građane” i da mora biti u celini i povučen.

  Advokat Bojan Čedić je rekao da će, ukoliko zakon u predloženom obliku bude usvojen, pravo na sudsku pravdu imati samo bogati.

  Ocenio je da se AKS “stavila na stranu bogatih a protiv advokata i i običnih građana”.

  “Ovo nije politička borba već borba za pravo običnog čoveka da pobedi bogatog na sudu”, rekao je Čedić.

  Advokat Branislav Tapušković je pozvao advokaturu na jedinstvo.

  “Moramo da budemo složni i da zamolimo državu, da onako se borimo protiv kovida,  da slušamo struku”, rekao je Tapušković.

  Protest nekoliko stotina advokata je počeo u Dečanskoj ulici ispred sedišta AKS a potom su u koloni prošetali pored zgrada Ustavnog suda i Pravnog fakulteta do zgrade Ministarstva pravde u Nemanjinoj ulici.

  Dečanska ulica je tokom šetnje bila zatvorena za saobraćaj, a potom je policija regulisala saobraćaj i omogućila protok vozila u jednom smeru na Trgu Nikole Pašića, pored Skupštine Srbije, kao i u Bulevaru kralja Aleksandra.

  Saobraćaj je jedno vreme bio zaustavljen i na Trgu Slavije ispred zgrade Ministarstva pravde.