(Beta-AP) – Prvi pokušaj američkih vladajućih demokrata da odgovore na oružane napade na gradjane u Bafalu i decu u Juvaldeu u Teksasu propao je danas u Senatu Kongresa SAD.

Republikanci su blokirali predlog zakona o domaćem terorizmu koji bi otvorio raspravu o teškim pitanjima koja se odnose na zločine iz mržnje i na bezbednost posedovanja oružja.

Vodja većine u Senatu, demokrata Čak Šumer, pokušao je da podstakne republikance da podrže predlog zakona o domaćem terorizmu.

Zakon je brzo prošao kroz Predstavnički dom američkog Kongresa prošle nedelje, posle masovnog ubistva u prodavnici u Bafalu u američkoj državi Njujork, i u crkvi u Južnoj Kaliforniji, koja su bila uperena na obojene ljude.

Šumer je rekao da bi taj zakon mogao da postane osnova za pregovore.

Ali glasanje za njega u Senatu od 100 mesta, gde republikanci i demokrate imaju po 50 senatora, propalo je, i to po partijskoj liniji – svi republikanci glasali su protiv njega.

Time se stvaraju nove sumnje u mogućnost teneljne rasprave a kamoli i u moguć kompromis o uvodjenju mera za bezbednost posedovanja oružja. Konačno je glasanje bilo 47 prema 47, a potrebno je bilo 60 glasova da se predlog usvoji.

„Niko od nas nema nikakve iluzije da će ovo biti lako“, rekao je Šumer pre glasanja.

Glasanje je ogolilo i učestalost masovnih ubistava u SAD, pošto je Senat bio u neuobičajenom položaju da kaska za dogadjajima, glasajući za zakon koji odgovara na pucnjavu u Bafalu i u Kaliforniji, ali se dogodio još jedan masakr, ovog puta u Teksasu, u osnovnoj školi kada su ubijeni 19 dece i dve nastavnice.

Šumer je rekao da će dati pregovaračima iz dve stranke u Senatu oko dve nedelje, dok je Kongres na pauzi, da pokušaju da postignu kompromis da se usvoji zakon sa 60 glasova, koliko je potrebno.

Medjutim, mada se mala grupa senatora okupila da raspravlja o tome, izgleda da nema mnogo želje medju republikancima za velike promene. Šumer je priznao da su demokrate vrlo skeptične o mogućnosti postizanja dogovora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.