Pronađeno je novo oružje u borbi protiv koronavirusa: Skupo je i dostupne su male količine…

0

Terapija antitelima kompanije Regeneron, poboljšava procenat izlečenja pacijenata obolelih od koronavirusa i pruža novu nadu za lečenje težih kovid slučajeva.

Studija u britanskim bolnicama otkrila je da je takozvani “regen-cov” spasio živote mnogih pacijenata koji nisu mogli da razviju svoja antitela kao odgovor na SARS-CoV-2.

Takvi „seronegativni“ slučajevi činili su oko trećinu od ukupno 9.785 bolničkih pacijenata koji su učestvovali u studiji. U poređenju sa kontrolnom grupom koja je primala standardni tretman (ili steroid nazvan deksametazon ili, za najteže slučajeve, antiinflamatorno sredstvo poznato kao tocilizumab), preživelo je 20 odsto više pacijenata. Takođe, “regen-cov” je smanjio prosečnu dužinu boravka u bolnici sa 17 na 13 dana.

Naime, “regen-cov” je kombinacija dva monoklonska antitela, poznata kao kasirivimab i imdevimab. I kasirivimab i imdevimab se na različitim mestima vezuju za takozvane spajk proteine koronavirusa, sprečavajući da virus zarazi ćelije. Korišćenjem dva antitela umesto jednog smanjuje se rizik od razvoja otpora virusa na tretman, piše Ekonomist.

Dosadašnja istraživanja nisu dala dovoljno dokaza za široku upotrebu terapija antitelima protiv kovid-19. Jedan od problema je bio neuspeh u identifikovanju jasne grupe pacijenata koji mogu imati koristi od ovih skupih tretmana.

Ovo je prva studija koja je dovoljno velika da pokaže da takva terapija smanjuje stopu smrtnosti kod pacijenata sa teškim kliničkim slikama.

Pre godinu dana, slično ispitivanje kod oporavka pacijenata, koje su vodili britanski naučnici, takođe je otkrilo da će deksametazon spasiti živote pacijenata.

Regen-Cov već ima odobrenje za hitnu upotrebu u Sjedinjenim Državama, Brazilu, Kanadi, Evropskoj uniji i Indiji, ali i dalje ostaje lek koji se ispituje u Velikoj Britaniji i drugde. Takođe, čak i da tretman bude odobren u mnogim drugim zemljama, pristup ovakvim tretmanima će verovatno ostati izuzetno ograničen.

Sumija Svaminatan, naučnica Svetske zdravstvene organizacije, rekla je da su dobijeni rezultati dobra vest, ali je upozorila da je pristup lekovima sa monoklonskim antitelima „globalno ograničen“.

Nedavno istraživanje britanske medicinske dobrotvorne organizacije “Wellcome Trust” i “IAVI” (Međunarodna inicijativa za razvoj vakcine protiv AIDS-a), pokazalo je koliko su ovi lekovi nedostupni u raznim delovima sveta.

Više od tri četvrtine tržišta obuhvataju Sjedinjene Države, Kanadu i Evropu. Do sada su dve države, SAD i Nemačka, kupile velike zalihe “regen-cov”. U januaru su SAD kupile 1,25 miliona doza za 2,6 milijardi dolara. Istog meseca, Nemačka je potrošila 487 miliona dolara na 200.000 doza.

Razlozi za ovu geografsku koncentraciju su dvojaki, ali i povezani – količina i cena. Proizvodni kapaciteti za terapije monoklonskim antitelima su malobrojni. I, generalno, mogu ih priuštiti samo bogate zemlje. Regen-cov košta hiljadu dolara po dozi.

Dr Svaminatan kaže da treba uspostaviti više fabrika monoklonskih antitela širom sveta kako bi takvi tretmani postali pristupačni.

Nedostatak “regen-cov” verovatno će postati tema od interesa za one koji tvrde da bi se Svetska trgovinska organizacija trebala odreći intelektualne svojine u tehnologijama povezanim sa borbu protiv kovid-19.

Do sada su ispitivanja terapija antitelima kao sredstva u borbi protiv kovid-19 uglavnom bila razočaravajuća, ali vesti o uspehu “regen-cov” tretmana verovatno će ojačati interesovanje za njih.

Studija oporavka takođe je rešila naučnu raspravu o tome da li je vredno davati antivirusne terapije pacijentima koji su oboleli od kovid-19 kada stignu u bolnicu. Smatralo se da su do trenutka kada je pacijent hospitalzovan relevantni samo protivupalni lekovi koji leče nastalu štetu prouzrokovanu koronavirusom.