Prema istraživanjima CNN-a, hodanje ili vožnja bicikla najmanje tri puta dnevno poboljšavaju kognitivne funkcije mozga, prenosi N1.

A ako su u kombinaciji sa zdravom ishranom koja odgovara zdravlju srca, možete godinama održati mozak zdravim.

Kako to funkcioniše?

U šestomesečnom istraživanju učestvovalo je 160 osoba prosečne starosti 65 godina.

Učesnici nisu radili nikakve fizičke aktivnosti pre istraživanja, ali su imali problema u odlučivanju i koncentraciji, kao i simptome kardiovaskularnih bolesti poput visokog krvnog pritiska.

Svi su oni prošli kognitivna ispitivanja, a izuzeti su oni kojima je dijagnostikovana demencija ili iz bilo kog drugog razloga nisu bili sposobni da učestvuju.

Istraživači su nasumično podelili učesnike u četiri grupe. Prva grupa je držala DASH dijetu koja je vrlo zdrava za srce i krvne sudove, a ima i pozitivan uticaj na celo telo.

Druga grupa je radila niz aerobnih vežbi tri puta nedeljno: zagrevali su se 10 minuta, a zatim su 35 minuta kontinuirano hodali ili vežbali. Ono što je interesantno u ovoj grupi je to što nisu imali ograničen unos hrane.

Treća je grupa je radila ono što su radile i prva i druga grupa. Učesnici su vežbali tri puta nedeljno i pridržavali se DASH dijete.

Četvrta grupa imala je 30-minutno predavanje o riziku od kardiovaskularnih bolesti, a učesnicima nije bilo preporučeno da menjaju ishranu ili navike.

Zdravlje mozga se poboljšava zdravljem srca

Najbolje rezultate tokom drugog kognitivnog testa pokazala je grupa koja je vežbala i pridržavala se dijete.

Učesnici treće grupe postigli su prosečno 47 bodova u odnosu na 42 boda druge grupe i 38 bodova četvrte.

Na početku istraživanja prosečni rezultat grupe bio je 93 godine, što je neverovatnih 28 godina više od njihove prosečne dobi od 65 godina.

Nakon šest meseci eksperimenta njihova mentalna starost oborena je na 84. Dakle, kombinacija DASH ishrane i vežbanja omogućila je istraživačima da smanje starost mozga za devet godina.

Došli su do zaključka da kontrolisane vežbe vrlo brzo poboljšavaju rad mozga.

Način za pomlađivanje mozga je pronađen, a sledeće na čemu bi trebalo da se radi bi moglo da bude podmlađivanje tela.

Ovo istraživanje je još jedan korak prema podizanju kvaliteta života u starijoj dobi, a najbolja stvar ovog eksperimenta je to što vežbe mogu da se rade i kod kuće.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.