Projekat MetaHuman u kreativnom centru u Leskovcu – Upoznajte praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira

  0

  Nakon svetske premijere inovacije iz Srbije na Expo 2020 Dubai i izložbe u Narodnom muzeju Srbije u Beogradu  – MetaHuman čovek, koji je zaista živeo pre 10.000 godina, biće predstavljen publici u Leskovcu.

  Nakon ogromne pažnje svetske i domaće javnosti koju je doživeo predstavljanjem na Svetskoj izložbi u Dubaiju i u Narodnom muzeju Srbije, projekat “Prehistoric MetaHuman” – virtuelno oživljavanje praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira, premijerno je predstavljen i publici u Leskovcu.

  Postavka će u novootvorenom Digitalnom kulturnom centru, koji je deo Leskovačkog kulturnog centra posvećen savremenoj kulturi i kreativnim industrijama, trajati do 18. maja. Svi posetioci biće deo naučne i digitalne revolucije, budući da je u pitanju inovativni projekat srpskih naučnika i inovatora, realizovan uz podršku nacionalne platforme Srbija stvara.

  U sklopu predstavljanja projekta, 21. aprila, biće održan i razgovor sa prof. dr Sofijom Stefanović sa Filozofskog fakulteta u Beogradu na temu: “Kako je praistorijski čovek spojio nauku i gejming industriju?”

  Prvi put u istoriji čovečanstva, verno prikazano digitalno lice praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira, animirano je i “oživljeno” uz pomoć vrhunske Metahuman tehnologije, razvijene u Srbiji. Grupa naučnika i inovatora iz Srbije na čelu sa prof. dr Sofijom Stefanović prvo je na bazi analize iskopanih kostiju uradila realističan 3D model lobanje praistorijskog čoveka, a potom je uz pomoć vrhunske MetaHuman tehnologije – koju je razvila domaća gejming kompanija “3lateral” iz Novog Sada (deo “Epic games”) i Unreal Engine-a softvera – praistorijski čovek virtuleno i “oživeo”.

  “Presrećna sam zbog ogromnog interesovanja javnosti da pogleda ovaj revolucionarni projekat, zbog čega se i rodila ideja da naš MetaHuman poseti gradove širom Srbije. To želimo da sprovedemo u delo i kada je reč o celokupnoj postavci kojom se Srbija uspešno predstavila na ovogodišnjem Expou u Dubaiju. Konkretno Metahuman projekat je neverovatan spoj nauke i gejming industrije i imaće uticaja u brojnim drugim granama kreativnih industrija… To je upravo misija za koju se zalaže “Srbija stvara” – razvoj i podrška multidisciplinarnost, saradnje u oblasti inovacija i kreativnih industrija, podrška talentima, ali i predstavljanje Srbije u svetu kao moderne i inovativne zemlje”, ističe Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije zakreativne industrije i turizam, koja predvodi tim platforme Srbija stvara.

  Osim ovog revolucionarnog projekta svi posetioci biće u prilici i da u virtuelnoj realnosti (VR) posete neku od izložbi kojima je Srbija u Dubaiju predstavila neka od najvećih dostignuća naših naučnika, poput Nikole Tesle, Mihaila Pupina ili dela Nadežde Petrović i nacionalno blago Narodnog muzeja Srbije.

  “Za ljude koji žive u unutrašnjosti Srbije je važna stvar da mogu da pogledaju neke savremene izložbe ili isprate inovativne i interesantne događaje. Posebno me čini srećnom činjenica da je upravo Leskovački kulturni centar tehnički opremljen i za ovakve događaje, zbog čega ćemo se truditi da uvek budemo u korak s vremenom i svojim sugrađanima ponudimo inovativne i moderne sadržaje”, ističe direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić.

  Nacionalna platforma Srbija stvara je krovno, međuresorno telo zaduženo za međunarodnu promociju Srbije kroz izvozni potencijal iz oblasti kreativnih industrija, inovacija i ekonomije zasnovane na znanju. Kroz koncept Srbija stvara ističe se važnost kreativnih industrija, nauke i ekonomije zasnovane na znanju, pruža se podrška umetnicima i stvaraocima da izlaze na međunarodnu scenu i afirmišu se najviše savremene vrednosti – kreativnost, inovativnost, autentičnost, znanje i talenat.