Program 8. Japansko-srpskog festivala filma

0

JSFF predstavlja najnovije filmove Marte Popivode, Ivana Ikića, Filipa Martinovića

Na ovogodišnjem Japansko-srpski festivalu filma, koji se održava se od 12. do 15. novembra u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1) i Dvorani kulturnog centra Beograd, publika će imati priliku da pogleda preko 40 filmskih ostvarenja, koji su podeljeni u više programskih celina.

JSFF i ove godine Festival sa zadovoljstvom predstavlja program dugometražnih japanskih filmova, sa čak dve evropske premijere, Dreams On Fire r. Philippe McKie i Zero As You Are r. Miyuki Tokoi. Pored ovih filmova na repertoaru festival će se naći višetruko nagrađivan film Siona Sona Red Post On Escher Street, Shell and Joint u režiji Isamu Hirabayashi, kao i Wave of Forgivness Shingo Soejima.

Kao pandan dugometražnim japanskim filmovima, domaću selekciju predstavljaće četiri filmska ostvarenja koja su imala veliki uspeh na internacionalnoj festivalskoj sceni, a nagrade su odneli i na domaćim festivalima. Pored već najavljenog filma koji otvara festival, srpski kandidat za nagradu Oskar Oaza Ivana Ikića, biće prikazan i nagrađivani film Marte Popivode Pejzaži otpora, kao i filmovi Filipa Martinovića  Telenovela: Sivo u koloru  i Viktorija, 15 rediteljke i montažerke Mine Petrović.

U konkurenciji za Gran pri i najbolji srpski i japanski film na temu, takmičiće se i ove godine samo kratkometražna dela. Tema “Status” ima za cilj da podstakne sagledavanje akutičkog statusa ranjivih, socijalno osetljivih grupa, manjina, žena, umetnika, ali i statusa kao hijerarhije društvenog poretka na filmskom platnu, multimedijalnih metoda i umetničkih izraza u okviru festivala, kao i promocija autora u Srbiji i Japanu.

Podršku osmom JSFF-u dali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasada Japana u Republici Srbiji, Fondacija “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, EU-Japan Fest Japan Committee, Tesla, Telegraf.rs, kao i književnica Božica Velousis. 

JSFF je tematski filmski festival kulturne razmene između Srbije i Japana koji prikazuje kratkometražna i dugometražna ostvarenja iz obe zemlje, premijerno u Beogradu i Tokiju. 

Kompletan program je objavljen na zvaničnom sajtu:  www.jsffest.com, ili FB stranici:  https://www.facebook.com/japanshortfilmfestivalserbia/, kao i Instagram profilu @jsffestival