Progovorio Mladen Krstajić: “Opet bih prihvatio da budem selektor. Da sam ostao na funkciji, išli bismo na Evropsko prvenstvo…”

0

Bivši selektor Srbije Mladen Krstajić jedno vreme je izbegavao i sve razgovore o fudbalu. Bio je, što se kaže, “u flaši”: ne, nije se odao alkoholu nakon smene sa funkcije, već se posvetio proizvodnji alkoholnih pića.

Ipak, sada je na novom trenerskom početku. Preuzeo je TSC iz Bačke Topole, jedan od najprofesionalnije vođenih klubova u Superligi.

Krstajić je u opširnom razgovoru za Mozzart Sport, vođenom na pripremama u Turskoj, pričao o novom klubu, ali i o starim ranama.

“Sticajem okolnosti se posle godinu dana dogodilo da reprezentacija traži selektora, procenili su da sam ja taj. Ko ne bi prihvatio da vodi Srbiju? I sutra da se desi, opet bih prihvatio. Kad sve prođe pitaš se što nisi uradio ovako ili onako… To je krov kompletne trenerske karijere, da budeš selektor svoje zemlje. Uvek kažem: predsednik države, predsednik Vlade i selektor reprezentacije Srbije. Dužno poštovanje svim ministrima, ali mnogo je teška funkcija selektora. Ne samo u Srbiji, već bilo gde. Naravno, kad bih ponovo vodio neku reprezentaciju, neke stvari bih drugačije radio, ali što se same suštine priče tiče – ne bih menjao odluke sigurno”, rekao je Krstajić.

On je naveo da je “možda” i pre vremena otišao, jer je ekipa izborila kvalifikacije u Ligi nacija.

“Bili smo prvi, i danas bismo možda i igrali Euro…”, kaže, pa potcrtava.

“Pričalo se: ’Igrali su 3-5-2’. Šta je igrala reprezentacija posle moje utakmice sa Ukrajinom? I dan danas igraju 3-5-2. Što sam ja stavio tu formaciju? Jer smo pratili ukrajinsku reprezentaciju mesec dana i na osnovu svih analiza odlučili za 3-5-2. Plus, što ne vidim da će Srbija u budućnosti imati dva beka kao što su bili Aleksandar Kolarov, Branislav Ivanović i Antonio Rukavina. Zato smo i prešli na taj sistem, kao i zato što veliki broj naših igrača igra tako u klubovima. Sad Krstajić stavio Kolarova. Nije Krstajić lud, ako ga je Pep Gvardiola, koji je svetski trener, stavio na tu poziciju. Samo mi je to žao, bez obzira na to što nam je to tad bio šamar, jer Srbija i dalje igra u istoj formaciji. To su stvari koje me bole, što ljudi ne gledaju šire, a moja je greška što se nisam pojavio u javnosti i rekao vama, da im stavim do znanja, da ne kažem da se dodvorim našoj javnosti, da kažu: ’Da, ovaj Krstajić razmišlja, bravo, svaka čast’. Nego sam ja tvrdoglav, čuvam tajnu i čekam momenat. I šta se dogodilo? Došao je Tumbaković i preuzeo sve ono što sam ja radio. Isti sistem. A ja garantujem da bih ja prošao u plej-ofu, zato što sam tri godine bio sa ekipom, kao selektor i pomoćnik, navikao sam na njih…”, ispričao je, između ostalog, Krstajić za Mozzart Sport.