Profesorka Jasmina Vujić sa Univerziteta Kalifornije: “Doktorat Malog očigledan plagijat, ugrožen ugled BU, rekla sam i rektorki…”

8
Foto: Printscreen N1

Doktorat Siniše Malog je očigledan plagijat i ugled Univerziteta u Beogradu je ugrožen, jer već pet godina ne može da donese odluku o tom pitanju, kaže za N1 profesorka Jasmina Vujić, svetski poznata naučnica i prva žena dekan na jednom od 10 najboljih fakulteta u Americi, na Univerzitetu Кalifornije u Berkliju.

Profesorka Vujić rekla je u Novom danu da podržava studente koji su blokirali zgradu Rektorata sa zahtevom da rektorka Ivanka Popovića na RTS-u od premijerke Ane Brnabić zatraži smenu ministra Siniše Malog.

Svoj stav je prenela i rektorki Popović prilikom kratkog susreta na ulazu u Rektorat.

“To je bilo sasvim slučajno. Upravo je završila razgovor sa studentima, izlazila je i iskoristila sam priliku da je pozdravim. Ne znamo se, ali je prepoznala moje ime, i otprilike mi je rekla: ‘Ali dopustite da proces ide kako treba, da se vrati ponovo na Rektorat i onda ćemo odlučiti’. Rekla sam joj da to traje pet godina, da je to ping-pong, i da ovo nije način da se reši očigledan plagijat, što je profesor Raša Karapandža, sa kojim isto sarađujem godinama, i dokazao preko softverske podrške”, kazala je Vujić.

Studente koji blokiraju Rektorat, kako je dodala, podržava zato što smatra da Beogradski univerzitet treba da čuva svoju autonomojiu.

“S jedne strane, imamo ministra finansija koji odlučuje o budžetu, s druge strane se odlučuje o njegovom doktoratu na istom univerzitetu. Univerzitet mora da zadrži svoj kvalitet, ugled u svetu, jer je došlo dotle da mi na Berkliju – ima nekoliko profesora našeg porekla – sada razmišljamo da li ćemo primiti studente Beogradskog univerziteta na doktorske studije ukoliko je nivo znanja otišao dole i ugled samog univerziteta otišao dole”, upozorila je ona.

Istakla je da samo u Silicijumskoj doilini radi njenih 1.000 kolega sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

“To znanje na Beogradskom univerzitetu (…) omogućilo nam je da postignemo šta smo postigli. Ne bih želela da se uruši ugled Beogradskog univerziteta”, rekla je Vujić.

Odlazak u Sjedinjene Države omogućio joj je usavršavanje u oblasti nuklearne fizike, budući da se u Srbiji, kako je istakla, ne dizajniraju nuklearni reaktori, niti se objavljaju istraživanja o primeni u medicini.

Bila je prva profesorka u istoriji Fakulteta za nuklearni inženjering na Univerzitetu u Berkliju, na kojem je kasnije izabrana za dekana, čime je postala prva žena na toj funkciji na nekom od fakulteta za nuklearne nauke u SAD.

U nastavu je uvela predmet Nikola Tesla, na kojem se uči o životu, idejama i patentima čuvenog srpskog naučnika. Do 1999. godine, kako je istakla, u Americi se vrlo malo govorilo o Tesli, ali je danas veoma popularan – njegova bista se nalazi u Silicijumskoj dolini, a Ilon Mask je svoju kompaniju za proizvodnju električnih automobila nazvao upravo po Tesli.

Jasmina Vujić trenutno radi na primeni neutrona u terapiji raka.

“Na tome radim već 20 godina, s naše strane inženjerske možemo da optimizujemo energiju i snop, ali čekali smo drugu stranu – medicinsku – da razvije ‘target therapy’ (ciljanu terapiju)”, objasnila je gošća Novog dana.

Sa kolegama u Americi osnovala je i Udruženje elektroinženjera srpskog porekla u SAD koje već godinama daje stipendije srpskim studentima i bavi se humanitarnim radom.

Članica je Političkog sveta pokreta Dveri.

8 KOMENTARA

 1. Sjajna osoba sve je blistavo , njena univeritetska i strucna karijera , Meni je utisak unistila cinjenica da je clan politickog saveta Dveri,, i time je sve recenoverovatno podrzava i njihovo nasilnicko ponasanje , prebijanje novinarki u ma kojoj redakciji radili,, Gospodja neka gleda voja posla u Americi a nas neka ostavi da mi sami donosimo svoje zakljucke.. Njima tamo je ddovoljan Tramp.

 2. Gospodja koja brine o “urusavanju ugleda BU” Gospodjo,smesni ste.Znamo da ste dovedeni iz politickih razloga.Retorika vasa je stranacki obelezena. Vase stranacko opredelenje govori mnogo o vasoj licnosti. Na stranu vasa strucnost,to je za Ameriku.

  • Ma otišla je verovatno zbog mnostvo malih kao sto ste Vi. Podrška! Deco isterajte to na čistac, divno je deca nam nisu vise robovi ideologija!

  • Оценили сте изјаву госпође Вујић како прави правцати бот. Овде страначка опредељеност говори све, а стручност, стручност је за неке друге меридијане.

 3. Naum Čimski je rekao. ” Ništa me više ne šokira od onih francuskih intelektualaca koji se poigravaju svojim kompetencijama u nekom naučnom domenu da bi zauzeli stav o stvarima koje neznaju”… Gospođa definitivno nije ekonomski stručnaj ali ima decidiran stav.

  • Ne moraš biti ekspert u domenu doktorskog rada da vidiš da je plagijat. Postoji softver koji to uradi u deliću sekunde. Ne moraš biti doktor sudske medicine da bi utvrdio da je komšija Pera pijan ko letva ako ga vidiš da se upišan tetura i bazdi na jeftin alkohol

   • Nije problem da je citirano i 40 % u nekoj disertaciji.
    Problem je u onih 60% i kako se to odnosi prema onome što je citirano. Da li je tih 40% delimično ili potpuno “demolirano” ili je pak nadograđeno da citiranom daje novu vrednost. Za takav sud o disertaciji treba biti ekspert baš u struci. U polemici oko osporene disertacije nema stručnog mišljenja o celom radu več samo o sofrteru… i zato je ovo samo politička manipulacija. I baš zato je Naum Čomski bolno u pravu.

Comments are closed.