Profesorka Danica Popović o plagijatu, Siniši Malom i “zlatnom dobu”; Olivera Jovićević o “Upitniku”, uvredama, Sergeju Trifunoviću, RTS-u; Velika promena u politici EU i SAD prema Srbiji – Izašao je novi Nedeljnik

Na kioscima je novi broj Nedeljnika, a svi čitaoci na poklon dobijaju primerak Mond diplomatika na srpskom jeziku. Pogledajte šta vas čeka između korica

0
Fotografije: Igor Pavićević, Promo, Profimedia

DANICA POPOVIĆ – Profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović za Nedeljnik odbacuje tvrdnje o plagijatu i to će, kaže, dokazati na univerzitetskoj komisiji. Smatra da iza svega stoji pokušaj vlasti da je ućutka. U velikoj ispovesti za Nedeljnik, ona govori i o tome da li postoji alternativa ekonomskoj politici Aleksandra Vučića, zašto bi Dragan Đilas pao na njenom ispitu, da li smo ikada živeli “zlatno doba”, kakav je student bio Siniša Mali i zašto ga je u početku branila.

OLIVERA JOVIĆEVIĆ – Kao novinar NTV Studio B, urednik političke rubrike Blica i Glasa javnosti devedesetih, zajedno sa grupom novinara tri puta sam otpuštana sa posla, dvehiljaditih je traženo da se moja emisija zabrani, danas prolazim “toplog zeca” na stranicama tabloida i u istupima političara, nekada kao “žuta Olja”, nekada kao “naprednjački bot”. Ili kao “prostitutka na poziv”, kaže Olivera Jovićević, novinarka Javnog servisa i autorka “Upitnika” u intervjuu za Nedeljnik.

ZAOKRET – Nedeljnik u novom broju ekskluzivno otkriva planove EU i SAD za Srbiju, Kosovo i Zapadni Balkan. Doći će do velike promene u metodologiji pregovaranja Srbije sa EU koja će, ako bude usvojena, smanjiti uticaj poglavlja 35 (dijalog Srbije sa Kosovom) na napredak Srbije u pregovorima sa EU. Novinu će predstavljati i postepena integracija Srbije u EU. Nova metodologija bi mogla da se definiše: pare za strpljenje. U smislu da bi duži hod ka članstvu u EU bio kompenzovan pristupom bogatim fondovima za razvoj država u procesu pregovaranja, piše Željko Pantelić, šef spoljnopolitičke rubrike Nedeljnika.

ČEKAJUĆI SNOUDENA – “Vučić kaže da Obradović nije uzbunjivač. Kako nije? Kako je to tačno mogao da prijavi oca ministra policije Ministarstvu unutrašnjih poslova?! Kako nije odao ‘nikakvu tajnu’, ako je zbog nje bio 27 dana u pritvoru? Kako to javnost može da se upozna sa bilo čim osim preko medija?”, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja Nedeljnika.

MOND DIPLOMATIK – Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju novi broj Mond diplomatika, prestižnog francuskog lista za intelektualce, na srpskom jeziku. Tema broja je sukob Vašingtona i Pekinga.

Naslovna strana novog broja Mond diplomatika, poklon uz svaki Nedeljnik

UZBUNJIVAČI – Pitanje uzbunjivača u Srbiji aktuelizovano je hapšenjem Aleksandra Obradovića, radnika “Krušika” iz Valjeva, nakon što je medijima dostavio informacije o sumnjivim radnjama u toj fabrici namenske industrije. U međuvremenu je Obradoviću, iz usta predsednika Srbije Aleksandra Vučića, osporeno i to da je “pravi uzbunjivač”, jer je priču plasirao u medije. A to pokazuje da i dalje ne znamo koliki je značaj uzbunjivača i šta oni znače za javnost. Slučaj je dodatno apsurdan ako se zna da Srbija zapravo ima zakon za koji i najveći autoriteti iz ove oblasti kažu da je dobar.

D(I)ANA BUDISAVLJEVIĆ – Mnoga spasena deca imala su istaknutu ulogu u društvenom i kulturnom životu Jugoslavije (najpoznatija je bila glumica Božidarka Frajt), ali se nije znalo kako je došlo do njihovog spasavanja. Znalo se samo za decu iz logora koja su udomljavana u Zagrebu i okolini. Nije se spominjala Diana, niti njeni saradnici, kao ni uloga nemačkih oficira koji su joj dali dozvolu za akciju, kao ni uloga nadbiskupa Stepinca, kaže rediteljka Dana Budisavljević uoči srpske premijere filma “Dnevnik Diane Budisavljević” o jednoj od najvećih humanitarki Drugog svetskog rata.

POLITIKA – Težak položaj Politike i njenih izdanja (uz svetli izuzetak Zabavnika), pogoršan je nerazumnim odlukama poslovodstva. Letos su ti uspešni poslovni ljudi zabranili otvoreni pristup skeniranim primercima Politike pre 1941. godine u Narodnoj biblioteci. To je verovatno jedina takva odluka na svetu, piše istoričar Predrag J. Marković u rubrici “Otvoreno” u novom broju Nedeljnika.

SMAJLOVIĆ – “Publika traži još: udari ih više, Sergej, udari ih jače, tuci gde najviše boli”, piše Ljiljana Smajlović u kolumni u novom Nedeljniku.

DRAŽA I VESIĆ – Dragoljub Draža Petrović u svojoj redovnoj kolumni “Raskopčavanje mita” šalje ovorenu ponudu saradnje zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću za drugu knjigu sabranih kolumni.

Naslovna strana novog broja Nedeljnika

DŽONI – Štulić je voleo svoju zemlju i bio njome inspirisan. Naravno, išli su mu na nerve njen amaterizam, improvizatorski duh, nedostatak smisla za organizaciju i uopšte sve što je karakteristično za “Alana Forda” i grupu TNT, u koju je Jugoslavija gledala kao što čovek gleda u ogledalo i što je u današnjoj Srbiji dignuto na kub, kaže Ivan Ivačković, autor nove knjige o Džoniju i Azri “Između krajnosti”.

ZAGAĐENJE – U 2016. je u Srbiji bilo preko 11.500 prevremenih smrti usled zagađenja vazduha. Te godine u saobraćajnim nesrećama poginulo je 607 osoba. Nedeljnik je istraživao da li je Beograd stvarno među najzagađenijim gradovima sveta.

DR NELE – Ako si u stanju da pošalješ razglednicu iz “afričke zemlje Safari”, onda ti nije problem da se iz Sarajeva premjestiš u Beograd, i to u onaj Beograd sa početka dvadesetog vijeka, kaže dr Nele Karajlić u intervjuu za Nedeljnik.

KONVENCIJA – Svet 2019. godine, u poređenju sa svetom 1989. godine, predstavlja niz novih izazova koji direktno utiču na dečja prava: klimatske promene, brza urbanizacija, povećane i prisilne migracije, digitalizacija i masovno povezivanje. Detinjstvo se menja i lideri moraju da gledaju unapred da bi pronašli pravedna rešenja. I zato Konvencija o pravima deteta nije nikada bila relevantnija nego danas. Tekst u novom Nedeljniku.

DIGITALNO IZDANJE NEDELJNIKA DOSTUPNO JE NA NOVINARNICI

JANKO – Dok se svet oduševljava kiriosima i fonjinijima, bitangama belog sporta, bilo bi lepo da se pojavi neki igrač koji ne odustaje i mangupluk pokazuje na drugačiji način. Kao Janko Tipsarević. Uoči oproštaja srpskog tenisera od sporta, tekst u novom Nedeljniku.

TAJNE SLAVNIH SRBA – Aleksandar Đuričić zavirio je u epizode “iscepane” iz biografija poznatih ličnosti iz istorije Srbije i u knjizi “Tajne slavnih Srba” opisao brojne priče o ljudima koji su obeležili period od 19. do 21. veka.

LEBRON – Protesti u Hongkongu su poslednjih nedelja postali velika prepreka poslovnom razvoju NBA lige. Tekst o Lebronu Džejmsu i odjecima njegove izjave u novom Nedeljniku.