Japanski premijer Šinzo Abe objavio je produžetak vanrednog stanja u zemlji do 31. maja posle ocene vladinih zvaničnika da je preuranjeno da se ukine zbog širenja epidemije koronavirusa.

„Produžavam do 31. maja period vanrednog stanja proglašeno 7. aprila. To se odnosi na sve prefekture u zemlji“, rekao je Abe.

Vanredno stanje je trebalo da bude ukinuto u sredu ali je produženo na predlog stručnjaka za infektivne bolesti. Ranije danas je ministar zadužen za pitanja pandemije Jasutoši Nišimura rekao da je postignut dogovor o produženju u svim prefekturama i da je prerano da se sada ukine.

Nišimura je rekao da je broj novozaraženih opao ali ne koliko se očekivalo i da je zdravstveni sektor i dalje pod pritiskom te je potrebna saradnja stanovništva da se suzbije širenje epidemije.

Premijer Abe je ostavio mogućnost da se vanredno stanje ukine pre isteka meseca kada se bude napravila revizija situacije oko 14. maja u svim regionima.

Vanredno stanje u Japanu je manje strogo nego u nekim evropskim zemljama i u državama SAD. Ono dozvoljava guvernerima da pozovu stanovnike svojih prefektura da ostanu u kući i da se zatvore određene prodavnice ali vlasti nisu mogle da nametnu restrikcije u kretanju građanja i nije predviđena nikakva kazna.

U Japanu gde ima oko 126 miliona stanovnika, od početka epidemije zaraženo je više od 15.000 ljudi a 510 je umrlo. To je mnogo manje nego u nekim drugim zemljama.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.