Problemi za Bolsonara na početku predsedničke kampanje: “Brazilska policija traži podizanje optužnice zbog širenja dezinformacija o kovidu”

0
EPA-EFE/Andre Coelho

Federalna policija Brazila je tražila da se protiv predsednika Žaira Bolsonara podigne optužnica zbog širenja lažnih informacija o pandemiji korona virusa tokom koje je umrlo više od 680.000 Brazilaca, uključujući i njegove netačne tvrdnje o vezi između HIV-a i kovid-vakcina.

Bolsonarova reakcija na oboljenje koja se kosila sa naukom, pri čemu je on kovid 19 nazvao „lakšom prehladom“ predmet je međunarodne osude i istrage Kongresa u kojoj je ultradesničarski populista optužen za namerno odlaganje nabavki vakcina i promovisanje neadekvatnih „lekova“ protiv kovida 19 kao što je hidroksihlorokin, prenosi Danas.

Kako se navodi, visoko rangirani istražitelj federalne policije je u sredu uveče pismenim putem tražio od Vrhovnog suda da Bolsonaro bude saslušan i da bude optužen za podsticanje na krivično delo.

Ovo navedeno krivično delo za koje je propisana kazna i do šest meseci zatvora odnosi se na ozloglašeni snimak na društvenim medijima iz oktobra 2021. koji su kasnije uklonili Jutjub i Fejsbuk.

Kako piše Gardijan, Bolsonaro je pogrešno tvrdio da su maske, čije je obavezno nošenje više puta odbio, odgovorne za veliki broj smrtnih slučajeva tokom pandemije gripa 1918.

„Predsednik je direktno, spontano i svesno širio dezinformacije da su žrtve španskog gripa zapravo preminule zbog bakterijske infekcije pluća, uzrokovane upotrebom maski, usađujući u svest gledalaca pravo gnušanje da ih koriste u borbi protiv kovida u trenutku kada je nošenje maski bilo obavezno“, navodi se u policijskom izveštaju.

U istom prenosu uživo Bolsonaro je lažno tvrdio da su studije Vlade u Ujedinjenom Kraljevstvu ukazale da se potpuno vakcinisani ljudi razbole od side „mnogo brže nego što se očekuje“. Britanski zvaničnici su odbacili te tvrdnje.

Istražiteljka federalne policije Lorena Lima Nasimento je rekla da netačna tvrdnja može da izazove „uznemirenost javnosti zbog nepostojeće opasnosti“ i predstavlja prekršaj.

Bolsonarovo reagovanje na pandemiju kovida 19 je postalo centralno pitanje u kampanji za predsedničke izbore, koja je zvanično počela ove nedelje uoči prvog kruga glasanja 2. oktobra.

Levičarski kandidat Luiz Inasio Lula da Silva je na prvom događaju u okviru kampanje napao Bolsonara zbog njegovog reagovanja na pandemiju, rekavši svojim pristalicama da Bolsonaro „nije pustio ni suzu“ za žrtve kovida 19 i da ga je „izgleda zaposeo đavo“.

Obraćajući se direktno Bolsonaru, Lula je pitao:“Koliko dece su sada siročići jer ste vi negirali sve i niste verovali u nauku ili medicinu?“