Priznanje glavnog tužioca potresa Hrvatsku: “Da, ja sam mason. Imponovalo mi je…”

0
Foto: Printscreen N1

Priznanje glavnog državnog tužioca Hrvatske Dražena Jelenića da je član masonske lože izazvalo je niz reakcija, a očekuje se da se o tome danas oglasi i Vlada.

Jelinić je jutros rekao da zasad ne razmišlja o ostavci, preneo je N1.

On je dodao da je postao mason, jer mu je to “imponovalo”.

Hrvatski mediji propituju Jelinićevu verodostojnost i nepristrasnost budući da je član udruženja, posebno nekog tajnog poput masonske lože, i da se našao u istrazi afere u vezi sa ucenjivanjem oftamologa Nikice Gabrića, osnivača i direktora Specijalne bolnice za oftalmologiju Svetlost, takođe masona.

Zbog sumnje da su počinili krivično delo pokušaja iznude, zagrebačka policija privela je u petak troje novinara nedeljnika 7Dnevno. Uhapšeni su zbog sumnje da su ucenjivali Gabrića tražeći od njega 200.000 kuna (oko 27.000 evra) koje bi platio kroz oglase u njihovom listu, da ne bi objavili fotografije ceremonije masonske lože kojoj on pripada. On je to navodno odbio i serija tekstova u kojoj ga nazivaju šefom masonske lože je objavljena.

Po priznanju da je član masonske lože, glavni državni tužilac je rekao novinarima da je Gabrić pokušao da utiče na tok predistrage protiv troje novinara, od kojih je jedan takođe mason.

Jelinić je za agenciju Hina rekao da je član masonske lože od marta 2018. i da je pozvan da pristupi udruženju na čijem čelu tada nije bio Nikica Gabrić.

On je ispričao da je pošto je primljen u udruženje građana Veliki Orijent učestvovao na još jednom sastanku tog udruženja koje je, zajedno s još nekoliko članova, napustio kada je udruženje preuzeo Gabrić u oktobru 2018. Oni su formirali istovrsno udruženje čiji je i on član.

Upitan o snimcima, za koje je Gabrić rekao da će ih objaviti, Jelenić je rekao da ne zna šta se nalazi na tim snimcima, ali da se ničega ne boji.

Objasnio je i zašto je postao mason.

“Moj prijatelj me je pitao. U jednu ruku, s obzirom na to da je geslo da samo ugledni ljudi mogu postati članovi masonske lože, moram priznati da mi je u tom trenutku to s jedne strane imponovalo da je neko prepoznao moju stručnost, moj rad i profesionalno zalaganje i da na taj način mogu doprineti radu udruženja koje se zalaže za boljitak u društvu, u zajednici, počevši od porodice, okruženja u kojem živite, od Republike Hrvatske, odnosno domovine”, rekao je Jelenić.

Upitan misli li da bi se, zbog mistike koja obavija pojam masona i njihovog delovanja, mogao propitivati njegov rad ili verodostojnost njegovog rada u Državnom tužilaštvu, Jelenić je rekao da mu to nije palo na pamet “zato što se radi o zakonito osnovanom udruženju koje se bavi dozvoljenim i zakonitim radom u Repulici Hrvatskoj”, rekao je za N1.

U vezi sa slučajem iznude Nikice Gabrića, Jelinić je juče poslao saopštenje u kojem je naveo da je o svemu obavešten od svog zamenika i da je tokom predistražne faze postupka Gabrić pokušao da utiče na njega.

On je odbacio bilo kakav sukob interesa u tom slučaju.

U saopštenju je napisao da je masonsko udruženje, čiji je član, udruženje građana registrovano u skladu s hrvatskim zakonima i da je podatak o članstvu individualna stvar svakog člana, pri čemu je samo član lično ovlašćen da taj podatak učini javnim.

Takođe, naveo je i da “dužnost pomaganja među članovima nikako ne uključuje pomoć koja bi bila protivzakonita”.

Ministar pravde traži ostavku

Ministar pravde Hrvatske Dražen Bošnjaković rekao je da očekuje ostavku Dražene Jelenića zbog njegovog članstva u masonskoj organizaciji.

Bošnjaković je novinarima na Markovom trgu kazao da je razgovarao s Jelenićem te da očekuje da on sam da ostavku.

Dodao je da članstvo u udruženjima nije zabranjeno, no isto tako je dodao da članstvo u jednoj takvoj organizaciji predstavlja određen rizik.

“Neprihvatljivo je to članstvo, delovanje je prikriveno velom tajne i predstavlja potencijalni rizik”, rekao je Bošnjaković, prenosi N1.