Najave da će predstavnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj Boris Milošević, u svojstvu člana Vlade Hrvatske prisustvovati centralnom događaju povodom godišnjice akcije „Oluja“ u Kninu, ovoga puta sadrži reči nade umesto zabrinutosti i poziva na razum, ocenio je danas Hrvatski građanski savez (HGS) iz Subotice.

„Uz ovu vest podjednako je važno i to što će uz ministra branitelja Tomu Medveda i predsednik Hrvatske Zoran Milanović učestvovati u obeležavanju stradanja srpskih civila za vreme operacije ‘Oluja’, u selu Grubori“, navodi se u saopštenju HGS-a.

Uz ocenu da ni ovog puta nisu izostale teške reči i osude sa obe strane granice „kojima se želi anulirati značaj dva gesta približavanja“, u HGS-u smatraju da je reč o starim glasovima koji stiži iz mračnih dubina nacionalističke ostrašćenosti i kojima se održava „status quo“ u odnosima dva naroda.

„Mi u HGS-u ostajemo uvereni da je i danas i u budućnosti prvorazredni zadatak političara, zvaničnika, manjinski lidera, aktivista, duhovnika, učitelja i profesora, s ove i s one strane granice, uporno traganje za modalitetima života u razumevanju, saradnji i međusobnom prožimanju“, piše u saopštenju.

Smatraju da je zalog za to suočavanje sa prošlošću, puno razumevanje za sve žrtve, osuda ratnih zločina, njihova individualizacija i procesuiranje.

„Zalog za budućnost Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji jesu i lični primeri pružanje ruke drugoj strani. Naša nada je da će učinjeni gestovi ovog avgusta doneti nove vetrove i da će iza njih uslediti značajni koraci u izgradnji zajedničke, evropske budućnosti dvaju naroda“, zaključuje se u saopštenju.

https://www.nstore.rs/product/edicija-senke-nad-balkanom/
https://www.nstore.rs/product/letnja-akcija-edicija-velike-biografije-za-samo-900-dinara/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.