Prištinska opozicija nezadovoljna Kurtijevim pristupom dijalogu sa Beogradom

0

(Beta) – Kosovska opozicija ocenila je danas da premijer Albin Kurti ima pogrešan pristup dijalogu sa Srbijom i da “bez platforme i strategije” dočekuje susret sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem naredne nedelje u Briselu.

Tokom skupštinske rasprave o Kurtijevom izveštaju za dijalog sa Srbijom, lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljumir Abdidžiku ocenio je da premijer “nepripremljen” ide na novu rundu dijaloga u Briselu.

“Postoje neki principi preko kojih premijer ne sme ide a prvi je da dijalog treba da se vodi sa Kosovom, a ne za Kosovo”, rekao je lider DSK.

Vršilac dužnosti predsednika Demokratske partije Kosova (DPK) Enver Hodžaj ocenio je da je način na koji je Kurti govorio o nastavku dijaloga, “šarlatanski”.

“Očekivao sam da ćemo na današnjoj sednici razgovarati o dijalogu gde bi premijer doneo principe, ciljeve, teme, rokove ali pošto sam čuo premijera, građani treba da znaju da dijalog nije politički pripremljen na diplomatskom nivou. Kurti je govorio potpuno nebitno za ono što se kaže u izveštaju”, rekao je Hodžaj.

Ocenio je da Kurti ima pogrešan pristup dijalogu i da u Brisel ide “bez platforme i strategije”.

Kritike premijeru uputio je i predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj koji je ocenio da se Kurti “krije i beži, verovatno i od Srbije”.

“Danas pred sobom nemamo kosovskog premijera, ali imamo lidera koji ne zna zašto, ali je odlučio da pobegne i sakrije se. Od koga se još krije naš premijer, nemojte se skrivati od Srbije. Zar Srbija iz nekog razloga možda ima nekakvu vlast nad našim premijerom, koji sebi ne dozvoljava da donese jasnu odluku, sa jasnim objašnjenjem stavova Kosova. Da li se možda premijer krije od međunarodnih saveznika”, upitao je Haradinaj.

Skupština Kosova nastavila je rad diskusijom poslanika o izlaganju premijera Kurtija o nastavku dijaloga i susretu sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem u utorak 17. juna u Briselu.