Priština: Ne uslovljavajte nas dijalogom sa Srbijom; Brisel: Ne provocirajte izjavama o reciprocitetu

0
Foto: Profimedia

U poslednjih nekoliko dana prepiska Prištine i Brisela nije nimalo prijatna.

Pokušaji “nekih novih službenika u Briselu” da se vizna liberalizacija za građane Kosova poveže sa zaključkom dijaloga između Kosova i Srbije je pogrešna, smatraju u kosovskom Ministarstvu spoljnih poslova, prenosi Koha.

“Takva ideja ne samo da predstavlja narušavanje slobode kretanja, već predstavlja i mešanje dva procesa koja ne bi trebalo da budu povezana”, navodi kosovsko ministarstvo.

“Ministarstvo spoljnih poslova Republike Kosovo smatra da bi nametnut nekonstruktivni pristup opteretio agendu, budući da nametanja i odstupanja stvaraju osnovu za nerazumevanje i pogrešno tumačenje. U takvim je uslovima teško doći do sporazuma i međusobno prihvatljivog rešenja”, navodi se u saopštenju.

Međutim i Evropska unija je uputila kritike u suprotnom pravcu i to u vezi sa stavovima dve stranke koje su na kosovskim izborima osvojile najveći broj glasova o reciprocitetu sa Srbijom.

Evropska unija takve izjave doživljava kao provokaciju, piše “Gazeta Ekspres”.

Navodi se da je to odgovor portparolke EU Maje Kocijančič na izjave Aljbina Kurtija i Ise Mustafe, kao i da su pozvani da se uzdrže od provokacija.