Pripremaju tužbu: “Svojatanje Leskovca i naše intelektualne svojine od strane Dua Lipe je za svaku osudu”

7
Printscreen/YouTube/Fotkanje Net

Grad Leskovac će se pružiti svu raspoloživu podršku pravnom timu koji razmatra pokretanje postupka protiv svetske pop zvezde Dua Lipe i producenata kulinarske emisije koji su brendirani Leskovački ajvar predstavili kao albanski nacionalni specijalitet, prenosi portal juGgmedia.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović kaže da je svojatanje nečije teritorije, istorije, pa Leskovca i njegove intelektualne svojine na ovakav način nedopustivo i za svaku osudu.

“A to je ono što ova pevačica konstantno radi i to je za svaku osudu. Neće se završiti na tome. Videćemo sa predstavnicima Regionalne privredne komore, predstavnicima Udruženja Leskovački Ajvar, Zavodom za zaštitu intelektualne svojine i njihovim pravni timom koji je najbolji način da se reaguje”, rekaoje za juGmediu Cvetanović.

Prvi čovek Leskovca nije mogao da precizira da li će se od producenata emisije i pevačice tražiti izvinjenje ili neki vid odštete.

“Jedno je sigurno, a to je da su poniženi Leskovčani, vredni i marljivi ljudikoji vekovima unazad rade na fabrikama na otovrenom, koji su ih sami osmislili na području koje je plodno i pogodno za uzgajanje posebne vrste paprika od koje se pravi naš Leskovački ajvar”, rekao je Cvetanović

“Ajvar su pokušali da priosvoje i naše drage komšije Makedonci, pa čak i Slovenci, ali nikome to nije pošlo za rukom, pa neće ni ovoj pevačici. Leskovac nije deo Albanije i nikada to neće biti. Podsećam, pre samo tri godine, slavili smo pola veka postojanja Jašunjskih manastira na svetoj zemlji Nemanjića. To je Leskovac i uvek će to biti, a Leskovčani to dobro znaju”, poručio je gradonačelnik Leskovca.

Podsećamo, pevačica Dua Lipa, poreklom sa Kosova i Metohije, koja u medijima konstantno promoviše ideju Velike Albanije, gostujući u emisiji kod Šona Evansa u emisiji „Hot ones“ (u kojoj poznate ličnosti jedu ljuta krilca i odgovaraju na pitanja) govorila je o omiljenoj hrani.

Kada ju je voditelj pitao “koji albanski delikates bi svako trebalo da proba pre nego što umre”, Dua je odmah rekla “ajvar”, a naredni kadar u emisiji, dok ona još priča o ovom specijalitetu, bila je slika ajvara i to ona na kojoj piše – Leskovački ajvar.

7 KOMENTARA

 1. Немојте да “трчите пред руду”. Нико не зна где нам је председник предвидео разграничење, према томе, можда то и јесте албански специјалитет, само ви то не знате.

 2. Nije ona slučajna kao ni Englezi ,treba ih sve protivotrovom osvežavati.Za početak činjenicama i emisijama na engleskom koje bi išle na satelit o tome šta je čije,Kosovo ,Leskovački Ajvar

 3. Alo, kume, jel’ ti znas da su SLOVENCI PATENTIRALI AJVAR, A CESI SLJIVOVICU?
  Pa o kakvoj onda “intelektualnoj svojini ti pricas?

  • Očigledno ne kapirate kako funkcioniše brend
   Svi prave patike jel da..pa i ajvar..ok nije problem
   Ali na tegli ima etiketa i brend,kao što na patikama ima najk znak, pa niko ne pokaže patike najk i za njih kaže da je ribok
   Tako i ovo, neko ne zloupotrebio brend i nalepnicu i doveo u zabludu
   A šta radi amer kad se to desi…on TUŽI
   Treba samo angažovati američku pravnu firmu i nema tu mnogo šta , slučaj je čist
   Mogu da se nadaju lepoj sumi, ameri su ozbiljni u tim stavrima

   Nalepnica,dizajn je isto intelektulana svojina…

  • Slovenci su patentirali ajvar u koji stavljaju senf i veze nema sa leskovačkim ajvarom. Kada nešto pišete, prvo proverite. I zašto to ironično o intelektualnoj svojini? Smeta vama nešto drugo

 4. Šta se pecate na to šta kaže neka pevaljka? Stvarno neverovatno, nek priča šta hoće. Ona je postigla šta je htela, bacila udicu a ovi šarani iz Leskovca se upecali.

Comments are closed.