Priprema se igrana serija “Sablja” o ubistvu Đinđića: “Naša želja nije da budemo produžena ruka pravosuđa”

2
Foto: Profimedia

“Naša primarna želja nije da budemo produžena ruka pravosuđa, kažu za Goran Stanković i Vladimir Tagić, koji pripremaju novi televizijski projekat “Sablja”.

Serija govori o događaju koji je potresao Srbiju 12. marta 2003. godine, a njeni autori su osvojili nagradu u Cinelink Drama selekciji na upravo završenom Sarajevo film festivalu kao najbolji projekat u razvoju.

“‘Sablja’ je priča inspirisana istinitim događajem, ubistvom srpskog premijera Zorana Đinđića. Taj događaj je prelomni trenutak novije srpske istorije, koji je ostavio trajne posledice na našu generaciju, a i na čitavo naše društvo. Glavni junaci su fiktivni likovi, koji istražuju ovo ubistvo i na čije živote je pomenuti atentat indirektno uticao”, kaže Goran Stanković za Blic.

Njegov kolega Vladimir Tagić dodaje da je scenario još uvek u fazi razvoja, a na njemu, sem nas dvojice, trenutno radi i Maja Pelević.

“Epizode ćemo režirati Goran i ja. Prva sezona serije će imati osam epizoda, početak snimanja nije zakazan i zavisiće od procesa pisanja scenarija i finansiranja projekta”, kaže Tegić.

Zanimljivo je da je ideja o ovom projektu potekla od Javnog medijskog servisa Srbije.

“Posle završetka rada na seriji ‘Jutro će promeniti sve’, RTS je predložio ovu temu, kao nastavak naše saradnje. Goran i ja smo pronašli ugao iz kog želimo ovu priču da ispričamo. Pravac koji smo odabrali je naišao na odobrenje RTS-a i mi smo trenutno u pregovorima sa njima o daljoj saradnji. O filmu trenutno ne razmišljamo”, otkriva Tagić.

Nameće se pitanje ko bi mogao da tumači lik pokojnog premijera Zorana Đinđića i da li će tokom snimanja biti korišćeni dokumentarni materijali.

“Imamo ideje sa kojim glumcima bismo želeli da radimo, ali je za bilo kakve definitivne odluke o kastingu još uvek rano. Dokumentarni materijal nećemo koristiti pošto smo se odlučili da nam fokus priče bude na fiktivnim junacima”, ističe Stanković.

Mnogi se već u startu nadaju da će se ovom serijom razotkriti neke stvari koje su i dalje prekrivene velom tajni.

“Naša primarna želja nije da budemo produžena ruka pravosuđa. Mi se bavimo fikcijom koja nam omogućava da stvarne događaje interpretiramo, nadogradimo i iz njih izvučemo širu sliku o težini tog tragičnog događaja i posledicama koje je on imao po naše društvo”, naglašava Tagić.

Stanković otkriva i da li će u seriji biti reči o zemunskom klanu, o izvšiocima ubistva premijera i hoće li se baviti političkom pozadinom.

“Ubistvo premijera je političko ubistvo, i nemoguće ga je tretirati drugačije, a izvršioci ubistva su neizostavni deo atentata”, smatra reditelj.

2 KOMENTARA

  1. Dok su Staljin i Lenjin ubijali milione Rusa kinematografija je stvar predstavljala tako da se za milionske zrtve saznalo decenijama kasnije. Povrsno.
    I u ovom jugokomunistickom slucaju uloga umetnosti nece biti da oponasa vec da prepravlja stvarnost.

Comments are closed.