Primer dobre prakse – Aleksandar Kavčić

  0
  Foto: Nemanja Knežević / Trag fondacija

  Samo kvalitetnim obrazovanjem možemo obezbediti bolju budućnost

  Trag fondacija ove godine jubilarni, petnaesti put dodeljuje VIRTUS nagradu za filantropiju. VIRTUS nagrada se dodeljuje s ciljem da istakne i podrži one pojedince, kompanije i preduzeća, koji su tokom prethodne godine činili dobra dela, pokretali i podržavali filantropske inicijative i na taj način doprinosili razvoju zajednica u kojima žive i posluju. VIRTUS nagrada dodeljuje se uz finansijsku podršku Evropske unije i Balkanskog fonda za demokratiju.

  Prošle godine VIRTUS nagrada za individualni doprinos filantropiji pripala je Aleksandru Aleku Kavčiću iz Beograda, pronalazaču i profesoru na Univerzitetu Karnegi Melon u Sjedinjenim Američkim Državama, za doprinos unapređenju osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja u Srbiji. Aleksandar Kavčić je uložio približno milion evra za kupovinu godišnjeg tiraža udžbenika za osnovnu školu, koje je objavio onlajn za preuzimanje bez naknade, s ciljem da obezbedi besplatne udžbenike za sve osnovce u Srbiji.

  Kao nekadašnji učenik Matematičke gimnazije Aleksandar je uvek spreman da pomogne toj obrazovnoj ustanovi. Tako je tokom 2020. godine dodatno poklonio Matematičkoj gimnaziji 20 računara najnovije generacije, a 20 računara, koje je ovoj gimnaziji donirao tokom 2019. godine, redistribuirao je u pet osnovnih škola u Srbiji. Pored novčane donacije, lično se angažovao u izboru donirane opreme, kao i kompletnoj organizaciji nabavke udžbenika koje je učinio dostupnim za besplatno korišćenje.

  „Želeo sam da uložim u obrazovanje u Srbiji, jer je to jedna od najvažnijih oblasti za razvoj jednog društva. Veoma je važno da se omogući svakom detetu da dobije kvalitetno obrazovanje, a to nije moguće ako su udžbenici skupi. Ja smatram da obrazovanje mora biti kvalitetno i besplatno, kako bismo dobili obrazovanu naciju. Škola nema samo obrazovnu, nego i vaspitnu ulogu, jer u školi učimo da cenimo one bolje od sebe, ali učimo i da ih dostignemo po znanju. Samo znanje omogućava da budemo konkurentni u svetu, a naši stručnjaci su priznati i poštovani u mnogim međunarodnim institucijama i multinacionalnim kompanijama“, izjavio je Aleksandar Kavčić. 

  Mreža nezavisnih fondacija jugoistočne Evrope – SIGN, koja okuplja partnerske fondacije iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i sa Kosova, udružene sa ciljem da podrže razvoj filantropije, nagradila je Aleksandra Kavčića specijalnim priznanjem za doprinos obrazovanju i nauci.

  Aleksandar je 2017. godine u SAD osnovao “Fondaciju Alek Kavčić”, koja je tri godine kasnije počela sa radom u Srbiji. Osnovni ciljevi Fondacije su promocija obrazovanja i nauke.

  Konkurs za petnaestu VIRTUS nagradu za filantropiju otvoren je do 10. februara, a više informacija o propozicijama konkursa,  načinima prijavljivanja i sastavu žirija mogu se naći na sledećem linku: www.tragfondacija.org/virtus-nagrada