“Pričalo se da je Paja Batu svom snagom zviznuo daskom po leđima kada su snimali Maratonce i da nisu razgovarali. Ustvari mu je jednom spasao život…”

0
Foto: Screenshot YouTube, scena iz filma "Maratonci trče počasni krug"

Svaka scena iz filma Maratonci trče počasni krug prikazuje makar dva legendarna glumca istovremeno. Ona s početka, kada Pave Vuisić sa testerom na vratu, preti Bati Stojkoviću da će mu “glavu otfikariti testerom ako ga čuje još jednom”, jedna je od urnebesnijih.

Ali ono što je toj sceni prethodilo, navodno je izazvalo dugogodišnju netrpeljivost između glumaca.

Paja je trebalo da udari Batu daskom po leđima, a iako je daska bila od balze i zarezana na jednom mestu kako bi lakše pukla, Stojković je bio sumnjičav. Ispostavilo se, priča se, da je bio u pravu.

Vuisić je okrenuo dasku na drugu stranu i namerno ga udario svom snagom po leđima. Kažu čaršijske priče da je to bio razlog za njihov sukob.

Međutim, supruga Bate Stojkovića demantovala je jednom prilikom te navode. Po njenoj verziji priče, ni taj udarac po leđima nije se dogodio sa Pajinom lošom namerom.

“Tvrdnja kako su on i Pavle Vuisić bili u lošim odnosima, najobičnije je tračarenje. Bilo je svašta između njih, ali ništa negativno. U Maratoncima kada su snimali scenu u kojoj ga Pavle udari daskom po glavi, dogodilo se to da ga je nenamerno, u ne znam kom ponavljanju, zaista i lupio iz sve snage. S druge strane, dok su radili Ko to tamo peva, Pavle mu je spasao život. Kadar u kome Bata pliva u mutnoj i ledenoj Tisi, bezbroj puta je ponavljan. Naime, on bi otplivao do sredine reke, a Boža Nikolić ga je snimao pri povratku ka obali. Pošto je bilo hladno, jedva su pronašli jedno gumeno odelo, tačnije gornji deo, u koje je Bata moga da uđe. Od silnog napora zbog plivanja kroz mulj do kolena, njemu je pozlilo jer ga je odelo gušilo. Tada je Pavle, koji je vrsni poznavalac reke, uskočio u vodu, izvadio nož i presekao to gumeno odelo kako bi Bata došao do vazduha. Glumci su između sebe uvek imali razne zezancije, niko se nije ljutio i nije bilo svađa. Podžapaju se, jedni drugima svašta kažu, ali to nije proizilazilo iz mržnje, već iz vruće atmosfere. Malo popiju, sporečkaju se i posle kao da ništa nije bilo”, razjasnila je Olga Danilović.

U glumačkom svetu nisu retki slučajevi loših odnosa među velikim glumcima, ali su očigledno u ovom slučaju priče bile netačne.

Istina, ona čvoruga na Batinoj glavi izgleda prilično realno i na izanđalim VHS snimcima.