Pričaju “U Jugi nije bilo toga i toga”. Možda nije bilo kafe, ali si imao para da odeš u Italiju i da je kupiš. A danas… – Milko Đurovski o Jugoslaviji, prošlosti i Titu u Los Anđelesu

3
Fotografija: Igor Pavićević

Legenda jugoslovenskog fudbala Milko Đurovski dao je veliki intervju za aktuelni broj Nedeljnika, u kojem je govorio o svojoj karijeri, sadašnjosti, ali i o onome što se desilo na ovim prostorima u poslednjih nekoliko decenija.

Na pitanje šta danas misli o Jugoslaviji, Đurovski je rekao “sve najbolje”.

“Ne mogu da shvatim da su neki ljudi toliko promenili mišljenje. Mogao si da ideš redovno na more, da kupiš stan, imao si plaćeno zdravstveno osiguranje… Danas nemamo ništa. Danas ako nemaš para ne možeš ni da se lečiš. Pričaju: ‘U Jugi nije bilo toga i toga.’ Pa možda nije bilo nekih godina kafe ali si imao para da odeš u Italiju i da je kupiš. A danas imaš sve ali nemaš novac, pa ne možeš ni da kupiš”, rekao je Đurovski.

On se složio da nije sve bilo savršeno u velikoj zemlji.

“U redu, nismo znali za neke stvari. Živeli smo u fazonu ‘Nemoj da diraš Tita i partiju, gledaj svoja posla i sve je odlično’. Ali šta se sad dešava? Imamo ljude koji rade filmove o prošlom vremenu u Jugoslaviji. Toga ima dosta na HRT-u. Naprave dokumentarni film o tom vremenu i pričaju šta su sve grozno radili komunisti. Uzmu dva-tri čoveka, istomišljenika koji pljuju po jugoslovenskoj prošlosti. Mene nikada niko neće ubediti da budem protiv tadašnje Jugoslavije jer sam odlično živeo, putovao sam svuda. Bili smo na Olimpijadi u Los Anđelesu i kada bi rekli ‘Tito, Jugoslavija’, stizale bi runde pića”, rekao je Đurovski u životnoj ispovesti objavljenoj u novom Nedeljniku.

Ceo intervju pročitajte u aktuelnom Nedeljniku, koji je na svim kioscima

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

Naslovna strana novog broja Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 28. novembra

3 KOMENTARA

  1. Pa dobro, ko sruši tu Jugoslaviju? Ne razumijem zašto ovakvi likovi kukaju o Jugoslaviji i onda kažu “Eto bio bih ja 5. Zvezdina zvezda da nisam makedonac?” Pa kako te nije sramota, rasturili ste tu Jugoslaviju i se*eš kako ti je bila dobra, a ovamo ja sam makedonac i zato su me diskriminisali. Jugoslaviju su stvorili Srbi i dali vam šansu da budete ljudi, braća, pobjednici, vi to niste htjeli, jer ste duše prodane i mitomani, a sad idite po Skoplju, Zagrebu, Sarajevu i Ljubljani pa ke*ajte o Jugi, Srbima to više ne treba, do viđenja!

  2. Потпуно је у праву! Сада нас убеђују да добро живимо, али реалност је другачија.

  3. Majka mog supruga je sezdesetih godina nosila sunku i cokoladu u Italiju i nazad vracala farmerke i kristalne lustere. Imali smo u Jugoslaviji sve samo pameti nismo.

Comments are closed.