“Pričaće se i o zabrani Prištine da se održi referendum i najavi zabrane izbora”: Brnabić u Briselu o “procesu pristupanja EU”

0
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

(Beta) – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić danas će boraviti u Briselu, gde će učestvovati na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija i razgovarati sa brojnim zvaničnicima Unije.

Brnabić će se sastati sa najvišim predstavnicima EU, predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i novom predsednicom Evropskog parlamenta Robertom Mecolom, saopštila je Vlada Srbije.

Premijerka će odvojeno razgovarati i sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom, evropskim komesarima za proširenje i pravosuđe, Oliverom Varhejijem i Didijeom Rejndersom, potpredsednikom Evropske komisije Fransom Timermansom i predsednikom spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom.

Uz Brnabić, u delegaciji Srbije biće i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, navodi se.

Ranije je najavljeno da će na šestom sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija biti razmotreni proces pristupanja i odnosi Unije i Srbije i razmenjena mišljenja o situaciji na Zapadnom Balkanu.

Brnabić je prošle nedelje najavila da će sa predstavnicima EU u Briselu razgovarati i o odluci Prištine da zabrani održavanje referenduma o promeni Ustava Srbije na teritoriji Kosova. Brnabić je rekla da će predstavnicima EU ukazati na “velike političke posledice” te odluke Prištine.