Možda nam matematika nije jača strana, ali ukoliko smo pogrešili, neka bude. Ukoliko nismo, evo teme za razmišljanje: naredni put kada Nedeljnik bude izlazio u četvrtak, 29. februara, biće to 2052. godine.

Hoće li tada postojati Nedeljnik? Dašta da hoće, ali možda će umesto na papiru ili na ekranima biti dovoljno da samo pomislite na novi broj i on će vam se naći u čipu; i jedino što znamo je da ga neće pisati veštačka inteligencija. Ali će ga možda čitati.

Glavni urednik Veljko Lalić i tada će nas, Bože zdravlja, još okupljati na kolegijumima svakog četvrtka (i poneke srede), Uroš Jovičić će već 17 godina biti u penziji (tako je obećao), a na šta će ličiti Srbija… pa, to već ni taj AI neće moći da predvidi.

Dotad uživajte u 2024. i u novom broju Nedeljnika.

Pretplatite se na digitalno i štampano izdanje

BIZNIS – „Čega se u Davosu uplašila svetska poslovna elita? Šta je Fink-Dajmonov sindrom? Ništa ne liči na paniku, a svi su smrtno uplašeni od spajanja trenutnih lokalnih sukoba u veliki svetski rat. Očekuje li globalnu ekonomiju nova tamna budućnost, koja se opisuje kao najopasnije vreme koje je svet video?“ Velika ekonomska analiza Miše Brkića u novom Nedeljniku.

LALIĆ – „Da li postoje stvari koje ne postoje? I zašto Srbiji nedostaje još samo jedan prorok“, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja.

PANOVIĆ – Srpska strana se obraduje kad im iz Zagreba stigne lopta na volej, ali nije uvek lako uzvratiti uverljivo udarac. Odnosno, može biti sve neugodnije (neuverljivije), jer se menjaju spoljnopolitičke okolnosti. Problem srpske politike je što je došla u poziciju da joj političari iz bivših komunističkih država i osamostaljenih YU republika dele lekcije iz demokratije, iz prostog razloga što je u njihovim državama, na primer, izborni proces legitimniji. Politička analiza Zorana Panovića u novom broju.

PANTELIĆ – Između SAD, Rusije i Kine vodi se strateška bitka za centralnu Aziju i Bliski istok. Putinova Rusija pali požare gde god je to moguće s ciljem da proizvede antiameričko raspoloženje i da skrene pažnju sa Ukrajine. Kina Si Đinpinga vidi šansu za „Novi put svile“ i zauzimanje upražnjenog hegemonskog mesta ako bi Amerikanci bili izbačeni iz tog dela sveta. Iran je, u tom smislu, zlata vredan saveznik i za Moskvu i za Peking. Spoljnopolitička analiza Željka Pantelića u novom Nedeljniku.

AI – „Veštačka inteligencija je upravo to – veštačka. Ne može samostalno da razmišlja ili stvori svest koja bi joj omogućila da postane tako moćna kao što bukadžije tvrde ili najavljuju. Dakle, nema sumnje da su u okviru ovog negativno orijentisanog diskursa, mogućnosti GenAI preuveličane“. Za Nedeljnik piše Ivan Ostojić, član biznis saveta Forbesa i stručnjak za tehnološke inovacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.