Kao u kaubojskom vesternu, gde jedan naspram drugog stoje dva lika koja bi bila simpatična da nisu izveštačene mačo figure, obojica nose šešir, kaubojke sa mamuzama i pištolj za pojasom, obojica drže cigaretu u uglu usana i misle da je svet njihov. I uvek je jedan, ipak, bolji od drugog.

Tako u različitim prodavnicama aplikacija poslednjih nedelja, a poslednje naročito, jedan pored drugog stoje Tviter i neka vrsta alternativnog Tvitera – Parler.

Sve je isto, samo što korisnici ne postavljaju „tvitove“ nego „parleys“ i nema „retvitova“ nego „echoes“. Dakle, sve je isto, tu su i šešir i revolver – bežičan ili sa žicom, nije ni važno – i tu je namera da se kroz nekoliko objava pokaže da je svet tvoj. Ključna razlika je u „slobodi govora“.

Kada je Tviter počeo da sankcioniše ultradesničarske pokrete, njihove stranice, objave, sumnjive pozive na bojkot poštovanje epidemioloških mera, pa kada je povrh svega, još počeo i da „fleguje“ Trampove objave, desničari su poželeli da pronađu oazu gde ih niko neće sprečavati da pišu šta misle i da ugroze ili uznemire time koga oni žele. Ili makar oni tako definišu slobodu govora.

Najpopularniji nalozi na ovoj društvenoj mreži su, ima li ikakve sumnje, nalozi senatora Teda Kruza, Džima Džordana, Donalda Trampa Juniora, a kada tek kreirate nalog i registrujete se, dobijate toplu preporuku da „zapratite“ Renda Pola, Marka Levina, Trampov tim ili istaknute pripadnike sekte QAnon.

U ovom trenutku, Parler je druga po popularnosti aplikacija na App Store, a prošle nedelje je imao više od 1,5 miliona aktivnih korisnika.

Gotovo dve godine od osnivanja, Džared Tompson i Džon Mace nisu mogli da se pohvale uspehom svoje aplikacije, a onda su koronavirus i američki izbori napravili pravi bum.

„Ako imate želju da vidite neke od najstrašnijih manifestacija ljudske slabosti, samo malo skrolujte“, rekao je Bil Gejts i neko bi pomislio da govori o Tviteru, ali je onda nastavio: „Ako želite da vidite govor mržnje, priču o pokradenim izborima, čipovima u vakcinama i negiranje Holokausta, onda je Parler pravo mesto za vas.“

I onda se setite da u onom vesternu nakon „loš“, ide „zao“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.