Princeza Dajana je bila modna ikona, ali nijedan njen autfit nije privukao toliko pažnje kao njena „revenge dress“ (osvetnička haljina).

Princeza Dajana je 29. juna 1994. prisustvovala svečanosti u galeriji Serpentine u Londonu, noseći crnu haljinu otvorenih ramena sa asimetričnim porubom i „repom“ od šifona koji je lepršao na vetru. Kreacija ove haljine nimalo se ne uklapa u običajeni, pomalo konzervativni, kraljevski stil. Ali to nije jedini razlog zbog kog je ova haljina postala kultna.

Dve stvari su se dogodile te večeri. Princeza Dajan pojavila se na zabavi koju je organizovao časopis „Vanity Fair“, dok je princ Čarls u spicijalnom dokumentarcu „Prince Charles’ tell-all“ javno govorio o njihovm razvodu i javno priznao aferu koju je imao sa Kamilom Parker Bouls.

„Naravno da je Dajana znala da će sve oči biti uprte u nju“, objasnila je zamenica modnog direktora PEOPLE magazina Brittani Talarico. „Nije morala ništa da kaže. Bio je to modni odgovor – ta haljina je postala njena jasna poruka Čarlsu i svetu.“

Međutim, ovo nije bio Dajanin prvi izbor za Vanity Fair svečanost. Prvo je trebala da nosi Valentino haljinu, ali kada se javnost dočepala te informacije, odlučila se za crnu kreaciju dizajnerke Christine Stambolian koju je već imala u ormanu.

„Tri godine joj je ta haljina stajla u ormanu, a da je nijednom nije obukla“, priseća se Stambolian u knjizi Klaudije Džozef iz 2022. „Diana: Život u haljinama“.

„Onda sam shvatila da je čekala pravu priliku“, dodala je dizajnerka.

Tri godine kasnije, princeza Dajana stavila je na aukciju ono što su mediji nazvali „osvetničkom haljinom“, zajedno sa još svoje odeće. Prodata je za 65.000 dolara. Novac je doniran dobrotvornim organizacijama koje se bave rakom i AIDS-om.

Godine 2017. „osvetnička haljina“ je bila izložena u Muzeju modnih ikona, koji se nalazi u Irskoj. Izložba, „Dajana: Modno nasleđe“, bila je način da se oda počast pokojnoj princezi na 20. godišnjicu njene smrti.

Elizabet Debicki, koja je glumila princezu Dajanu u sezonama 5 i 6 Netfliksove serije „Kruna“, nosila je repliku kultne male crne haljine, koju je Left Bank Pictures prodao na aukciji početkom 2024. zajedno sa više od 400 drugih rekvizita iz poznate serije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.