Pretnje smrću i uvrede Balši Božoviću

0
Printscreen/YouTube/N1

 (Beta) – Predsedniku Izvršnog odbora Akademije za razvoj demokratije Balši Božoviću je, posle sinoćnjeg televizijskog duela sa advokatom Ratka Mladića, Brankom Lukićem, u emisiji “Usijanje” na TV Kurir, poslato na stotine uvredljivih poruka, medju njima i desetine direktnih pretnji smrću, saopšteno je iz Akademije za razvoj demokratije.

U saopštenju se navodi da “posebno zabrinjava činjenica da su neke od njih upućene na njegov privatni broj telefona”.

“Medju pretnjama smrću se nalaze i fotografije osoba sa vatrenim oružjem, zatim i onih u zvaničnim uniformama žandarmerije Srbije, neskrivene pretnje nasiljem, nezamislive uvrede i širenje mržnje”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, i Regionalna akademija za razvoj demokratije, je kao jedna od partnerskih organizacija i suorganizatora, nakon poziva upućenog gradjanima da obeleže Medjunarodni dan borbe protiv fašizma, rasizma, antisemitizma i ksenofobije “uklanjajući mural osudjenom ratnom zločincu Ratku Mladiću”, dobila na adresu i naloge na društvenim mrežama, “više stotina otvorenih pretnji smrću, najgorih uvreda, poziva na linč i pretnji iseljavanjem iz zemlje”.

“Regionalna akademija za razvoj demokratije poziva nadležne organe da hitno reaguju, otkriju i sankcionišu počinioce. Srbija ne sme ponovo poslati poruku da je veličanje ratnih zločinaca zvanična politika, a zaštita nasilnika i onih koji prete smrću poželjno, prihvatljivo i dozvoljeno ponašanje”, navodi se u saopštenju.