Pretnja ili opomena? Svakako strah: Izraelski vojni avioni nisko nadletali Bejrut, stanovnici uplašeni

0
Foto: Profimedia / Ilustracija

(Beta/AP) – Izraelski vojni avioni su nekoliko puta nisko preletali iznad Bejruta, a izviđački dronovi su takođe zujali iznad glavnog grada Libana i to se sada događa gotovo svakog dana.

Izrael redovno narušava libanski vazdušni prostor, često izvodeći udare u susednoj Siriji.

Na Badnje veče, izraelski avioni su leteli nisko, plašeći stanovnike Bejruta, a posle su stigli izveštaji o izraelskim udarima u Siriji.

Učestalost preleta Bejruta povećala se u poslednje dve nedelje, što stvara paniku među stanovništvom, u vreme velike napetosti u regionu na kraju mandata predsednika SAD Donalda Trampa.

Izrael retko komentariše takve izveštaje, a mnogi strahuju da bi mogao izbiti sukob pre nego što Tramp ode, u znak odmazde za ubistvo iranskog komandanta Kasema Sulejmanija u Iraku prošle godine ili da bi se omela nastojanja da administracija novoizabranog predsednika Džoa Bajdena pregovara s Iranom.

U petak je libanska vojska zabeležila da je izraelski let nad jugom Libana trajao skoro šest sati.

Tviter nalog, koji prati kretanje aviona nad Bliskim istokom, zabeležio je da je desetine izraelskih aviona letelo iznad Libana od početka ove godine.

U leto prošle godine libanska vojska je rekla da je Izrael narušio vazdušni prostor skoro 30 puta za dva dana i da su leteli dronovi za izviđanje i avioni.

Snage UN u Libanu kažu da Izrael ulazi u libanski vazdušni prostor skoro svakodnevno, što predstavlja kršenje rezolucija svetskog tela i suvereniteta zemlje.

Od juna do oktobra te snage su zabeležile da je vazdušni prostor narušan u proseku 12,63 puta dnevno, što je ukuno 61 sat i 51 minut leta i mnogo više nego u prethodna četiri meseca. Najviše lete dronovi u 95 procenata slučajeva. Liban i Izrael su tehnički u ratu.

Ekstremistički libanski Hezbolah, koga podržava Iran i koji je zakleti neprijatelj Izraela, više puta se sukobavljao s jevrejskom državom, uključujući jednomesečni rat u leto 2006. godine.