(Beta) – Sudski Mehanizam u Hagu planira da u maju iduće godine izrekne pravosnažnu presudu Ratku Mladiću, najavio je predsednik tog suda Karmel Ađiijus u izveštaju Savetu bezbednosti UN.

Kako je danas saopštio haški sud, Ađijus je naznačio i da će do kraja maja 2021. biti izrečena i nepavosnažna presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju.

Ađijus je pred Savetom bezbednosti rekao i da je sud nedavno „ponovo naglasio prethodni zahtev Srbiji da poštuje svoju obavezu i bez odlaganja prebaci u sedšte suda u Hagu“ zvaničnike Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjericu Radetu, optužene za nepoštovanje Haškog tribunala.

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Mladića (77), Haški tribunal je 2017. prvostepeno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici; progona Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanja stanovništva Sarajeva kampanjom granatiranja i snajperisanja i uzimanje vojnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Mladićeva odbrana je na tu presudu uložila žalbu, tražeći da on bude oslobođen ili da mu se ponovo sudi.

Tužioci su, u svojoj žalbi, tražili da Mladić bude preglašen krivim i za genocid u još pet bosanskih opština. Prvostepenom presudom, Mladić je bio oslobođen tih optužbi.

Bivšem šefu Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije, Stanišiću (70) i glavnom operativcu te službe Simatoviću, haški sud po drugi put sudi po optužnici za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Posle prvog procesa, Haški tribunal ih je oslobodio, ali je apelaciono veće 2015. usvojilo žalbu tužilaca i naložilo novo suđenje.

Tribunal je 2012. optužio radikale Jojića i Radetu da su nedozvoljeno uticali na svedoke u haškom procesu njihovom partijskom vođi Vojislavu Šešelju, tako što su pritiskom, pretnjama i mitom pokušali da ih primoraju da promene iskaz ili da ne svedoče,

Srbija odbija da uhapsi i izruči Jojića i Radetu, na osnovu odluke Višeg suda u Beogradu po kojoj je obavezna da sarađuje samo u procesima za ratne zločine, a ne i u postupcima za nepoštovanje suda.

Zbog nesaradnje, na koju je, po haškom sudu, Srbija obavezna, Ađijus je ranije već prijavljivao Savetu bezbednosti UN.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.