Preminuo Trampov glavni donator i magnat iz Las Vegasa Šeldon Adlson

0

(Beta-AP) – Osnivač grupe Las Vegas Sends Šeldon Adlson umro je noćas u 88. godini od raka, saopštila je njegova kompanija.

Adlson je bio finansijer Republikanske stranke i veran pristalica odlazećeg predsednika Donalda Trampa, kao i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Gardijan piše da je bio glavni donator Donalda Trampa i da je vest o smrti saopštila Adlsonova supruga.

Adlson, koji je neko vreme po bogatstvu bio treći na svetu, izgradio je kanal i uveo gondolijere u hotel “Venišan” (Venetian) na bulevaru Las Vegas Strip i predvideo rast azijskog tržišta.

Potiče iz jevrejske imigrantske porodice, odrastao je u Bostonu, a potom postao jedan od najbogatijih ljudi na svetu.

“Ako stvari radite drugačije, uspeh će vas pratiti kao senka”, rekao je Adlson 2014. godine na sastanku sa predstavnicima industrije igara na sreću u Las Vegasu.

Upitan šta očekuje da će biti njegovo nasledje, Adlson je rekao da to nisu njegova kazina niti hoteli, već njegov uticaj u Izraelu. On je donirao 25 miliona dolara, rekordnu sumu za pojedinca, izraelskom memorijalnom kompleksu Jad Vašem.

U SAD je podržavao predsednika Džordža Buša, a podržao je i Rudolfa Đulijanija u predsedničkoj trci 2008. Adlson i njegova supruga su potrošili više od 90 miliona dolara za predsedničke izbore 2012. godine.

Adlson je 2016. bio neodlučan po pitanju Trampove kandidature za predsednika, ali ga je potom podržao i dao više od 20 miliona dolara u poslednjim nedeljama kampanje.

Nakon pobede na predsedničkim izborima, Tramp je često razgovarao sa Adlsonom i prihvatio je njegov tvrd stav prema rešavanju bliskoistočnog pitanja.