Preminuo Stojan Drčelić, doajen srpskog novinarstva, glavni urednik lista “Nova” i jedan od osnivača Nedeljnika

0
Foto: Nedeljnik

Jedan od osnivača Nedeljnika i glavni i odgovorni urednik novina “Nova” Stojan Drčelić preminuo je iznenada u Beogradu u 59. godini.

Bio je novinar i urednik u brojnim beogradskim medijima, poput Blica i Kurira. Bio je zamenik glavnog i odgovornog urednika nedeljnika NIN, a uređivao je i Frankfurtske vesti.

Učestvovao je u osnivanju i dao veliki doprinos prvim brojevima i prvim godinama Nedeljnika.

Bio je deo tima portala Nova.rs od njegovog osnivanja u februaru 2020, a od osnivanja dnevnog lista „Nova“ u junu 2021. godine bio je njegov glavni i odgovorni urednik.

Drčelić je važio za novinara britkog jezika i velikog uredničkog iskustva.

Bio je omiljen među kolegama.

Od njega se oprostio i glavni urednik Nedeljnika Veljko Lalić.

“U potpunom sam šoku. Drčelić je bio jedan od osnivača Nedeljnika, prvi glavni urednik koji me je primio u stalni radni odnos u frankfurtskim Vestima, i jedini koga sam znao da je bio istovremeno i jedan od najboljih urednika i jedan od najboljih pisaca. To je jako retko u novinarstvu, i zato je bio prvi s kojim sam razgovarao o Nedeljniku”, rekao je Lalić za Nova.rs.

“Drčeline kolumne su bile svetska stvar, i da se nije raspala Jugoslavija, kada je on počinjao da se bavi novinarstvom, pa silom išao u rat, i iz redakcije u redakciju, danas bismo ispraćali verovatno najvećeg srpskog novinara. Kao što ga ja i ispraćam”, kazao je Lalić.