Preminuo reditelj i filmski kritičar Vladimir Petrić

0
Foto: Printscreen Youtube

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je danas telegram saučešća povodom smrti reditelja, fimskog kritičara i teoretičara Vladimira Vlade Petrića, navodeći da Petrićev odlazak predstavlja, kako je ocenio, veliki i nenadoknadiv gubitak za srpski film i srpsku kulturu uopšte.

Vukosavljević je rekao da će na pozorišnoj i filmskoj sceni Petrić ostati upamćen kao “harizmatični reditelj, vrsni poznavalac i teoretičar filma i profesor koji je nadahnuo brojne generacije svojom energijom”.

“Verovao je da je mašta, uobrazilja čoveka pokretačka snaga koja je u osnovi stvaralačkog čina, nekad u stanju da premaši samog autora. Od svoje bogate mašte stvarao je dela koja će ostati udžbenici sedme umetnosti. Ostavio je najdublji trag u srpskoj kulturi i promišljanju filma, i borio se da film postane, i ostane, istinski organon života”, naveo je Vukosavljević u telegramu saučešća.

Ministar je podsetio da je Petrić u Americi osnovao i vodio Filmski arhiv Harvarda kroz koji je radio na promociji filmske umetnosti i podsticanju multidisciplinarnog pristupa njegovom izučavanju.

Vladimir Vlada Petrić preminuo je u 92. godini u Beogradu.