Preminuo profesor FDU, dramaturg Boško Milin

0

Boško Milin, dramaturg i profesor na Fakultetu dramski umetnosti u Beogradu preminuo je danas, preneo je RTS.

Milin je, kao dramski pisac i magistar teatrologije, dobitnik Sterijine nagrade “Miodrag Kujundžić” za pozorišnu kritiku 2008. i 2010. godine. Ujedno je bio i selektor Sterijinog pozorja.

FDU je istakoa da je profesor Milin ostavio neizbrisiv trag u istoriji tog fakulteta, te da je “bio div ustanove čije će nasleđe nastaviti da živi u životu i radu njegovih kolega i studenata”.

“Njegov odlazak nikada neće biti nadomešćen, ali njegov uticaj na dramsku umetnost ovih prostora ostaće večan”, navodi se u saopštenju FDU.

Tokom karijere je pisao je dramatizacije za pozorište i radio, scenarija za filmove i TV emisije, radio-drame i adaptacije, a bavio se i fenomenom radija i televizije. Kao dramaturg je radio u Beču i Narodnom pozorištu u Beogradu, a šest godina je proveo kao član uredništva pozorišnog časopisa “Scena”.

Od 1988. godine napisao je više od 30 dramatizacija romana i priča za radio, kao i originalne radio-drame, gde spadaju: “Leteći Holanđanin”, “Sinatrina doktrina”, “Dr Svetislav Stefanović”, “Velimir Živojinović Masuka i dramska obrada scene Josipa Kulundžića”, “Pacijenti mladog Kirilova”.