U Zagrebu je jutros preminuo istaknuti filmski producent i jedini hrvatski dvostruki dobitnik Oskara Branko Lustig u 87. godini, preneo je Jutarnji.

U svojoj karijeri dobio je niz značajnih međunarodnih priznanja.

Godine 2014. predsednik Francuske dodelio mu je Odličje Viteza reda umetnosti i književnosti, a iste je godine uvršćen među 50 najboljih svetskih filmskih producenata svih vremena, kao 29. na listi uglednog časopisa „The Daily Beast“.

„Moj broj je A3317. Dalek je put od Aušvica do ove pozornice. Umirući su mi ostavili u amanet da, ako preživim, pričam kako je bilo“, rekao je Lustig nakon što je nagrađen filmskom nagradom Oskar kao najbolji producent 1993. godine za film „Šindlerova lista“.

Rodio se u Osijeku 1932. godine. Zbog jevrejskog porekla bio je tokom Drugog svetskog rata zatočenik koncentracionih logora Aušvic i Bergen-Belsen. Većina članova njegove porodice nestala je u koncentracionim logorima širom Evrope, uključujući i njegovu baku koja je ubijena u plinskoj komori i oca koji je ubijen u Čakovcu.

Iako vrlo mlad, uspeo je da preživi strahote logora, a na dan kad je oslobođen, imao je samo 30 kilograma. Njegovo iskustvo iz logora ugrađeno je u „Šindlerovu listu“, film Stivena Spilberga.

„Sreća me prati još od logora“, govorio je.

Lustig je 1955. godine diplomirao glumu na Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, iste je godine počeo profesionalnu karijeru u zagrebačkom „Jadran filmu“, u to doba velikom preduzeću za proizvodnju i distribuciju filmova.

Ubrzo sledi Lustigov angažman u gotovo svim inostranim filmskim produkcijama na području bivše Jugoslavije. Radio je kao asistent režije, asistent produkcije i producent, a u nekoliko je filmova odigrao i manje uloge.

Od filmova i serija na kojima je tad sarađivao najznačajniji su „Guslač na krovu“, „Sofijin izbor“, „Limeni bubanj“, „Vjetrovi rata“ i „Rat i sjećanja“.

Lustig se 1988. seli u SAD, gde nastavlja da gradi filmsku karijeru, prvenstveno kao producent. Blisko je sarađivao s uglednim rediteljima Stivenom Spilbergom i Ridlijem Skotom, a producirao je veliki broj priznatih i nagrađivanih filmova, „Pad crnog jastreba“, „Hanibal“, „Kraljevstvo nebesko“, „Američki gangster“…

Dva filma iz toga razdoblja – „Šindlerova lista“ i „Gladijator“ donela su mu nagrade Oskar i BAFTA. Njegov rad na mini-seriji „Drug Wars: The Camarena Story“ okrunjen je nagradom „Emi“. Svog Oskara za „Šindlerovu listu“ 2015. donirao je Muzeju holokausta „Yad Vashem“ u Jerusalimu.

Lustig je niz godina bio aktivan u Holivudu, gde je učestvovao u radu Akademije filmskih umetnosti i nauke kao član Odbora za nominacije. Jedan je od inicijatora USC Shoah Foundation, zadužbine posvećene izradi audio-vizualnih intervjua s preživelima i svedocima Holokausta.


Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.