Preminuo Edvard Vilson, pionir evolucione biologije: Dobitnik dve Pulicerove nagrade i profesor na Harvardu…

0
Printscreen/YouTube/Quanta Magazine

(Beta-AP) – Američki biolog Edvard Vilson, poznat po teoriji o povezanosti ljudskog ponašanja i genetike, preminuo je u 93. godini.

Profesor univerziteta Harvard i dobitnik dve Pulicerove nagrade preminuo je juče u Barlingtonu, u saveznoj državi Masačusets, saopštila je danas Fondacija za biodiverzitet E.O. Vilson.

Pažnju javnosti je prvi put privukao knjigom “Sociobiologija: Nova sinteza” iz 1975. godine, u kojoj je izneo dokaze koji ukazuju na vezu između ljudskog ponašanja i genetike.

Rad je izazvao buru među aktivistima i profesorima koji su Vilsonove teorije sociobiologije izjednačili sa seksizmom, rasizmom i nacizmom.

Prvu Pulicerovu nagradu dobio je 1979. godine, za knjigu “O ljudskoj prirodi”, a drugu 1991. za delo “Mravi”, čiji je koautor.

Vilson je kasnije promovisao značaj očuvanja različitih vrsta i ekosistema, upozoravajući na njihovo propadanje.

Govorio je da manje od deset odsto vrsta na Zemlji ima naučna imena i da je to čini “i dalje pretežno neistraženom planetom”.

Predsednik Upravnog odbora Fondacije za biodiverzitet Dejvid Prend rekao je da se Vilsonov uticaj “proteže na sve aspekte društva”, navodeći da je bio “pravi vizionar sa jedinstvenom sposobnošću da inspiriše i da pokreće”.