Preminuo direktor vodeće bolnice u Vuhanu od posledica koronavirusa: Zbrka, lažne vesti i još jedna smrt koja je potresla Kinu…

0
Foto: Profimedia / Ilustracija

Direktor vodeće bolnice u kineskom gradu Vuhanu, epicentru epidemije koronavirusa, preminuo je u utorak od bolesti prouzrokovane tim virusom, objavila je kineska državna televizija, a prenosi N1.

Liju Žiming, direktor bolnice Vuhan Vučang, preminuo je u 10.30 prepodne po lokalnom vremenu kao drugi istaknuti kineski lekar koji je podlegao virusu.

Ranije ovog meseca, milioni u Kini oplakivali su smrt Li Venlijanga, lekara koji je prethodno bio ukoren zbog izdavanja ranog upozorenja o koronavirusu.

Desetine hiljada medicinskih radnika borilo se protiv širenja virusa za koji se veruje da se prvi put pojavio na pijaci morske hrane u Vuhanu, glavnom gradu centralne provincije Hubej.

Kao i u slučaju Lijeve smrti, na kineskom internetu u ponedeljak uveče vladala je zbrka u vezi sa zdravstvenim stanjem direktora bolnice. Komunističko propagandno odeljenje Komisije za zdravstvo provincije Hubej je u ponedeljak uveče na društvenim mrežama objavio je da je Liju umro. Ali, u sledećoj objavi je pisalo da je živ.

Naknadno nisu objavili nijednu poruku otkad je državna televizija u utorak ujutru objavila Lijuovu smrt.