Premijera predstave “Banović Strahinja”

0

05. jula u 21h biće premijerno izvedena predstava “Banović Strahinja” po tekstu Borislava Mihajlovića – Mihiza, a u režiji Bojana Lazovića. Mladi glumac Fedor Đorović igraće Banović Strahinju, a u predstavi igraju i Vladan Gajović, Gala Šalipur, Beta Đurevska i Nikola Živanović. Ova predstava je rađena u koprodukciji pozorišta Teatrijum i CEBEF-a.

“I još vam obraćam pažnju na vreme u kome živimo, mutno i preokretno. Ljulja se, ljulja i koleba sve. Trebaće možda mnogo snage i pameti da se sprovedu naši mali životi kroz uske tesnace ovog napuštenog veka. Biće nam od velike pomoći ako jedni druge primimo onakve kakvi jesmo.” Priča o Banović Strahinji, koja počinje u predvečerje boja na Kosovu, svima je dobro poznata. To je priča u kojoj Banović Strahinja prkosi tradicionalnim, patrijarhalnim vrednostima i surovosti tog doba i umesto moći i sile on hrabro bira plemenitost. Njegova veličina ogleda se u praštanju izdaje, koje se apsolutno kosi sa već etabliranim zakonima politike. U Mihizovoj drami koja ovu narodnu epsku pesmu na genijalan način obrađuje postoji i prisustvo jakih i nezavisnih ženskih likova. Mnogo toga možemo da naučimo od ovog junaka, koji se, uprkos svemu, bori za ono što voli i u šta veruje. “Pomalo je takijeh junaka, ka’ što bješe Strahiniću bane.”

06. jula u 21h Mina Lazarević i Ljubomir Bandović izvešće svoju predstavu “Čorba od kanarinca” po tekstu Miloša Radovića i u režiji Staše Koprivice.

Jeca i Meda se vole. Vole se već trinaest godina, iskreno i potpuno. Jeca želi da se venčaju kako bi se voleli još više. Meda nikako ne želi da se venčaju, kako se ne bi posle voleli manje. Pet minuta pred zakazan termin u opštini, njih dvoje pronalaze kompromis – u tih pet minuta će se igrati braka, videti kako im ide i onda odlučiti. Kroz jednostavan, ali duhovit zaplet, Miloš Radović se poigrava svim arhetipskim sitacijama koje nosi jedan muško-ženski odnos. Ova, druga po redu beogradska postavka “Čorbe od kanarinca” donosi jedno savremeno čitanje Radovićevog teksta prilagođeno današnjim parovima i njihovim mukama, pa će tako veliki broj nas moći da prepozna sebe i svoje probleme u ovoj predstavi. Autor uspeva da krivicu i zasluge u ovom sukobu podeli na ravne časti, pritom vešto i oprezno igrajući na tankoj ivici između dinamične komedije i nežne melodrame. Ipak, “Čorba od kanarinca” je pre svega komad o ljubavi”.


07, 08, 09 i 10. jula u 21h publika će biti u prilici da uživa u predstavi “Don Žuan” koja je premijerno izvedena prošlog leta kao prva predstava u produkciji pozorišta Teatrijum. Tekst je radila mlada dramaturškinja Vida Davidović (po Molijeru), a režiju potpisuju Marko Misirača i Tihomir Stanić. Glumačku podelu ove komedije predvodi Stefan Radonjić u naslovnoj ulozi Don Žuana, uz Vladana Gajovića, Lepomira Ivkovića, Đorđa Markovića, dok su u ostalim ulogama njihove mlade kolege: Milica Janković, Nevena Ilić, Isidora Građanin, Ivana Dudić, Luka Potparić, Milan Bobić i Luka Sević.

Molijerov komad nastao je u Francuskoj u sedamnaestom veku i iako predstavlja kritiku tadašnjeg francuskog i evropskog društva, on je i danas vrlo aktuelan. Umesto plemića, tu je elita, umesto arhaičnih predela francuskih šuma, tu je ovaj i ovakav, današnji Beograd. Umesto Done Elvire, tu su mnoge žene moćnika spremne da dožive pravu ljubav. Umesto viteštva, postoji jedna klanovska lojalnost ljudi koji u formiranim grupama dolaze u Beograd spremni da ga iskoriste kao i svaku dobru šansu. Dakle, kao i svaka dobra komedija, „Don Žuan“ je komad koji odlično komunicira sa današnjim vremenom i aktuelnom situacijom. Ako Don Žuana smestimo u okrilje savremenog crnogorsko-klanovskog miljea u Beogradu, koji funkcioniše po principu strogog patrijarhata i osvete, i ako bismo stavili Don Žuana u situaciju da prekrši taj kod zbog svojih nagona i iskoristi jednu od žena unutar zajednice, bilo bi dosta zanimljivo posmatrati razrešenje ove zbrke. Ucene, pretnje, pištolji, podzemlje, krv, osveta i čast. Veze, vezice, afere i nagoni. A svime ovim se ne gubi ništa od Molijera. Duboko smo uvereni da je baš zato ovaj spoj klasičnog zapleta i likova koji boje našu svakodnevnicu prava scenska kombinacija.