Prekretnica u slučaju princa Endrjua?

0
EPA-EFE/WILL OLIVER

Princ Endrju optužen je od strane Virdžinje Roberts za navodni seksualni napad koji se, prema njenim rečima, desio kada je imala 17 godina, postavši na taj način žrtva seksualne trgovine Džefrija Epstajna.

Očekuje se da će se prinčevi advokati pozvati na dogovor u želji da dokažu kako je izgubila pravo da tuži bilo koga ko je povezan sa Epstajnom, koji se može posmatrati kao “potencijlani optuženik”.

U nagodbi, koja je povezana sa slučajem vođenog na Floridi, a po kojem se princ nije nalazio na zabavi, navodi se da je pristala da se “odrekne, oslobodi i zauvek odbaci” tužbe protiv Epstajna i “bilo koje druge osobe i entiteta” koji su mogli biti uključeni u slučaj kao potencijlani optuženici.

Robertsova je dugo optuživala Epstajna i njegovu nekadašnju devojku Gilejn Maksvel – sada osuđenu za seksualnu trgovinu, da su je primorali na seksualni odnos sa Endrjuom kada je imala 17 godina.

Epstajn, koji je kao svoje saradnike naveo i bivše predsednike Donalda Trampa i Bila Klintona, uhapšen je u julu 2019. godine zbog optužbi da je bio umešan u seksualnu trgovinu tinejdžerki. Mesec dana nakon hapšenja je izvršio samoubistvo u njujorškom zatvoru.

Jedan od prinčevih zastupnika Endrju Belter smatra da bi nagodba iz 2009. trebalo da okonča ovaj slučaj. On i njegove kolege su još 29. oktobra rekle da je “Epstajn sklapanjem ovog dogovora obezbedio imunitet sebi i svim ostalim osobama koje se mogu naći na optuženičkoj klupi”.

“Zbog toga što je princ Endrju jedan od starijih članova britanske kraljevske porodice, on spada u izričitu grupu ličnosti, odnosno plemstvo, što znači da bi trebalo da bude oslobođen optužbi, kao i svi političari, akademici i biznismeni koji su navodno povezani sa slučajem”, izjavio je Endrjuov zastupnički tim.

Sa druge strane, advokatski tim Robertsove smatra da je nagodba “irelevantna za princa Endrjua”, s obzirom na to da se “on u njoj ne pominje”.

“On čak nije ni znao za to. On nije mogao da bude optužen u slučaju protiv Epstajna zbog toga što uopšte nije bio predmet optužbi”.

Dogovor koji je sklopljen sa Epstajnom već je jednom bio iskorišćen pri odbacivanju optužbi. Advokat Alan Deršovic, koga je Robertsova takođe optužila za seksualno zlostavljanje, pozvao se na pomenuti dokument kako bi dokazao svoju nevinost. Uspeo je u tome.

On je za Gardijan izjavio kako je “presrećan što je dokument napokon objavljen u celosti, što će pokazati pravu istinu”.

“Ovaj dokument pokazuje da je u zamenu za 500.000 dolara Robertsova prihvatila da neće tužiti u dokumentu navedene ljude”, rekao je Deršovic.

Advokati Robertsove su takođe tražili dokaze o prinčevim navodima kako nije sposoban da se znoji, usled retkog medicinskog poremećaja. Ovo je važno za slučaj imajući u vidu da je Robertsova u tužbi navela kako se Endrju “prilično znojio u njenoj blizini” u jednoj diskoteci u Londonu, tokom večeri kada su navodno imali seksualni odnos.

Osim nemogućnosti da se znoji, Endrju je svoj imunitet “ojačao” tvrdnjama da je na dan navodnog silovanja odveo svoju ćerku Beatris na dečiju žurku u “Pizza Express” restoran u Vokingu, te da se nakon toga vratio kući gde je bio sa svojom decom tokom čitave noći.

Zastupnički tim optuženog će u utorak od sudije Luisa Kaplana tražiti da odbaci slučaj usled nepostojanja osnova za njegovo pokretanje.