Prekrečeni grafiti mržnje na ulazu u zgradu gde živi novinar Dinko Gruhonjić: Reporteri bez granica zatražili da se istraži napad

0
(BETAPHOTO/Dinko Gruhonjic/DS)

(Beta) – Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala osudila je pretnje koje su upućene novinaru Dinku Gruhonjiću, saopšteno je danas.

Kako je navedeno u saopštenju, iz Inicijative su pozvali Vladu Srbije i lokalne vlasti u Novom Sadu da preduzmu konkretne mere koje bi osigurale novinarima da mogu “slobodno i sigurno da izveštavaju”.

Oni su dodali i da “civilno društvo, uključujući nezavisne novinare, igra ključnu ulogu u jačanju otpornosti na kriminalnu upravu i organizovani kriminal”, i da će da podrže napore organizacija civilnog društva koje se bave tim aktivnostima.

Takođe, nevladina organizacija “Reporteri bez granica”, koja se bavi zaštitom i očuvanjem medijskih prava i sloboda, zatražila je da se istraži incident u kome su na ulazu zgrade u Novom Sadu, u kojoj živi Gruhonjić, ispisane poruke mržnje za koje se sumnja da su upućene njemu.

Kako je saopšteno, iz te organizacije su naveli da je to primer “kako verbalni napadi mogu da prerastu u stvarne.

“Odgovornost je političara, a ne samo policije, da štite novinare – rečima i delima”, rekao je za Glas Amerike predstavnik te organizacije, koji je zadužen za Evropsku uniju i Zapadni Balkan Pavol Salaj. 

 

Građani Novog Sada okupili su se sinoć ispred zgrade u kojoj živi Gruhonjić i prekrečili grafite.

Na ulazu u zgradu bile su poruke: “Pi.do ustaška ovo nije tvoj grad ni zemlja” i “Smrade konjušarski”, uz koje je bio nacrtan “keltski krst” i “svastika” što su nacistički simboli, a uz to je bilo napisano i “Ratko Mladić srpski heroj”.

Taj vandalski čin usledio nakon VOICE-ovog teksta pod naslovom “Novi Sad – nacionalšovinistička palanka koja slavi genocid?” u kojem je analiziran problematičan sadržaj grafita koji se pojavljuju u Novom Sadu.

Vandalski čin su osudile mnoge opozicione stranke i pojedine nevladine organizacije, a reagovalo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine u kojem je Gruhonjić programski direktor. Mnogi od njihovih predstavnika i čanova večeras su učestvovali u krečenju grafita.

NDNV je slučaj prijavio nadležnom javnom tužilaštvu i policiji.

Podsetimo, u noći između ponedeljka i utorka, u Novom Sadu, na ulazu u zgradu u kojoj živi novinar Gruhonjić, nepoznate osobe su ispisale grafite koji sadrže poruke mržnje i nacionalne netrpeljivosti. 

Juče su prekrečeni ti uvredljivi grafiti.