Preko 2.500 pregleda u kovid ambulantama za 24 sata u Beogradu: Epidemijska situacija se pogoršava, najavljuju se nove mere

0
Foto: Profimedia

U kovid ambulantama domova zdravlja u Beogradu za 24 sata bilo je 2.553 pregleda, kažu za Tanjug u Minisatrstvu zdravlja, preneo je RTS.

Povećava se broj prvih pregleda. Od ukupnog broja pregleda oko 60 odsto su bili prvi pregledi – 1.556.

U dve kovid ambulante koje rade i tokom noći – na Paliluli u Ulici Čarli Čaplina 18 i u Zemunu Cara Dušana 176, noćas je bilo 88 pregleda.

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 39.827 osoba, a zabeležena su 793 smrtna slučaja. Do sada je testirano 1.289.519 uzoraka. Stručnjaci upozoravaju da manje od trećine kovid pacijenata zna gde se zarazilo i napominju da je poštovanje mera pitanje lične odgovornosti.

Epidemiološka situacija u Srbiji je nepovoljna i dalje se pogoršava, rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv COVID-19 Predrag Kon koji je naveo i da se razmišlja o pooštravanju mera.

Kon je za TV Pink naveo da to što je juče bila 341 novozaražena osoba, nije odraz prave situacije i da su brojke uvek niže ponedeljkom, a da će već danas biti verovatno novi rekordni brojevi novozaraženih.

“Očekuje se porast zaraženih ove i sledeće nedelje. Posle toga nadamo se da ćemo uspeti da zaravnimo krivu. Povećavaće se i broj onih koji su za hospitalizaciju. To važi za celu Srbiju, najteža situacija je u Beogradu”, naveo je Kon.

Upitan da li će biti pooštravanja mera, on je rekao da se o tome razmišlja i da je jasno da se ne može sedeti “skrštenih ruku”, ako se broj zaraženih bude povećavao.

Imunolog Srđa Janković rekao je da će Krizni štab u naredonom periodu razmatrati mogućnost uvođenja dve nove mere.

“To su obavezno PCR testiranje za ulazak u Srbiju i skraćivanje radnog vremena objekata, ali donošenje mera koje se ne sprovode neće ništa pomoći”, rekao je Janković.