Dr Janković: Krizni štab razmatra dve nove mere, virus ima potencijal za veću snagu u ovom talasu…

2
Foto: Printscreen Youtube / Nova S

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je da Srbiji preti eksponencijalni rast broja zaraženih koronavirusom, ističući da moramo da učinimo sve da ne dođe do toga.

Srđa Janković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da zabrinjava svaki porast brojki – i zaraženih i preminulih i pacijenata na respiratoru.

Prema poslednjem izveštaju Minisatrstva zdravlja, koronavirusom zaražena je još 341 osoba, preminula je jedna, a na respiratorima je 39 pacijenata.

“Najvažnije je sačuvati kontrolu nad tokom epidemije, ograničiti porast broja zaraženih. Pre nego što govorimo o pooštravanju, mere koje su na snazi moraju da se sprovedu. Izbegavanje okupljanja, maske, distanca, mogu mnogo toga da učine”, rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, virus u ovom talasu ima potencijal za veću snagu.

“Može da traje i nedeljama, cilj je da prolongiramo, da ne bude strm porast, da ne bi zdravstveni sistem bio pod udarom”, naveo je Srđa Janković.

Dodao je da Srbiji preti eksponencijalni rast ističući da moramo da učinimo sve da ne dođe do toga.

Imunolog Dečje klinike u Tiršovoj navodi da već postoji fleksibilna mera da se kolektiv zatvori privremeno kada se pojavi širenje korone unutar ustanove, a da li treba ići na širu meru, zavisi od opšteg rizika od prenosa.

“Naglasak je na tome da treba zaustaviti porast, pre svega kontrolisanjem okupljanja, tu možemo mnogo da uradimo. U ovom trenutku ne možemo znati unapred ko je sve zaražen”, naglasio je Janković.

Ukazuje da protivnik, koronavirus, jeste nepredvidiv ali da i “mi idemo sa taktičkim znanjem o epidemiologiji”.

Dodao je da će Krizni štab u naredonom periodu razmatrati mogućnost uvođenja dve nove mere.

“To su obavezno PCR testiranje za ulazak u Srbiju i skraćivanje radnog vremena objekata, ali donošenje mera koje se ne sprovode neće ništa pomoći”, rekao je Janković.

2 KOMENTARA

  1. “To su obavezno PCR testiranje za ulazak u Srbiju i skraćivanje radnog vremena objekata, ali donošenje mera koje se ne sprovode neće ništa pomoći”, rekao je Janković.” Обавезно ПЦР тестирање за улазак у земљу, је морало бити уведено, без одлагања, са првим знаком новог таласа. Обавезан карантин за све оне из земља “жуте” категорије и забрана уласка за све оне из категорије земаља у “црвеном”. Е тако, Срђо, Срђо, а сад нам реци шта сте чекали све ове недеље, и како ове мере могу да се не поштују ? А немате ни класификацију земаља, али ћете зато овом народу да скачете по главама, јер сте у канџама политике. Љигави сте сви !

  2. Srdjo Srdjo ne diraj u zmijskoo gnezdo lokala kladionica kafica i mafije… moze maska da ti ode ne daj boze.

Comments are closed.