Pregovori trajali tri sata, bez izjava za medije: Sastanak crnogorske Vlade i Mitropolije nastavlja se sutra

0
Podgorica, 14.02.2020. - / BETAPHOTO/VLADA CRNE GORE/Sasa Matic/DS

Tročasovni pregovori Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske na ekspertskom nivou o Zakonu o slobodi veroispovesti završeni su večeras i biće nastavljeni sutra u 11 časova.

Učesnici današnjih pregovora nisu želeli da daju izjave, samo se oglasila Vlada na Tviteru.

“Vladin tim za pregovore o Zakonu spreman je na nastavak razgovora radi pronalaženja prihvatljivog rešenja u odnosu na otvorena pitanja”.

Mitropolija crnogorsko primorska prihvatila je juče i poziv premijera Duška Markovića na dijalog o Zakonu o slobodi veroispovesti.

Mitropolija je saopštila da podržava dijalog kao jedini pravi put i način da se reše otvorena pitanja u odnosima crkve i države koja su nastala pre i posle donošenja i stupanja na snagu spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Premijer Duško Marković je juče posredstvom Tvitera, pozvao Mitropoliju crnogorsko-primorsku i eparhije SPC u Crnoj Gori na razgovor o Zakonu o slobodi veroispovesti čije je usvajanje izazvalo tenzije i masovne proteste.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je ove sedmice građane Crne Gore da na avgustovskim parlamentarnim izborima glasaju za one koji neće donositi “anticrkvene zakone”.

Ekspertski timovi Vlade i Mitropolije počeli su u martu pregovore o sprovodjenju zakona donetog krajem 2019. godine, ali su prekinuti zbog epidemije korona virusa.

Sporni zakon predvidja podržavljenje imovine za koju crkve nemaju dokaz da su je imale u vlasništvu pre 1918. godine, a SPC smatra da je zakon diskriminatorski i traži njegovo povlačenje.

SPC je odbila junski predlog crnogorskog državnog vrha da se primena zakona odloži dok se o osporavanim odredbama ne izjasne Ustavni sud Crne Gore i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

(Beta)