Posle devetodnevnog štrajka sa zahtevom za povećanjem plata u rangu republičkog proseka, predstavnici radnika Pošte i Vlade Srbije sinoć su, kasno uveče, postigli dogovor.

Obustava rada u Pošti se prekida, a Vlada će danas doneti rešenje. Biće povučene kazne i niko od radnika neće biti suspendovan.

Jedan od predstavnika radnika Pošte, Vlada Đokić, rekao je da će se Pošta o povećanjima plata tek izjasniti.

Ipak, deo radnika Pošte Srbije nezadovoljan je postignutim dogovorom o prekidu obustave rada u tom javnom preduzeću, rekao je za N1 radnik Stefan Mitrović.

On je kolege optužio da su dogovor postigli „ispod žita“, a da se u javnosti stvara utisak da je do obustave rada došlo zbog jedne do dve hiljade dinara.

„Radnici koji su sinoć prisustvovali pregovorima pristali su na određena povećanja zarada, čime je izigrana većina radnika koji su učestvovali u obustavi rada ne samo zbog malih primanja, nego i zbog stanja u preduzeću“, rekao je Mitrović.

On je dodao da se posle postignutog dogovora ništa neće promeniti i da rukovodstvo preduzeća „ostaje u svojim foteljama“.

Mitrović je zamerio predstavnicima radnika što sa predlogom nisu izašli pred kolege, pa da se oni izjasne da li prihvataju predlog ili ne.

Ponude i odbijanja

Radna grupa Vlade Srbije za „Poštu Srbije“ prethodno je, usred štrajka, apelovala na radnike u tom javnom preduzeću da prihvate ponudu o povećanju zarada.

Radna grupa predložila je povećanje ukupne mase zarada od 10 odsto, prosečno povećanje zarade za sve zaposlene na tehnološkim poslovima (što je oko 12.500 zaposlenih) za oko 13,1 odsto, počev od zarade za januar 2020. godine.

Predloženo je i prosečno povećanje zarade za oko 6,1 odsto, počev od zarade za januar 2020. godine za ostale zaposlene (oko 2.500 zaposlenih), a Vladi Srbije je predloženo da zaposli na neodređeno vreme još 100 zaposlenih na tehnološkim poslovima do aprila 2020. godine.

Predložena je i raspodela sredstava svim zaposlenima iz dela dobiti „Pošta Srbije“ za 2019. godinu tokom marta 2020. godine, a u skladu sa odredbama Кolektivnog ugovora, kao i prestanak obustave rada do usaglašavanja internih akata „Pošta Srbije“ radi realizacije dogovorenog.

Predstavljeni predlog Radne grupe za unapređenje položaja zaposlenih prihvatili su predstavnici reprezentativnih sindikata, a odbili predstavnici radnika „Pošta Srbije“.

Obustavu rada nije organizovao nijedan sindikat u tom preduzeću, već sami zaposleni. U Pošti Srbije zaposleno je oko 15.000 ljudi, ali nije bilo zvaničnih podataka o tome koliko je poštara i radnika u štrajku.

Suspenzije

Obustava rada dela zaposlenih u Pošti Srbije počela je 2. decembra, kada su odbili ponudu poslovodstva da se od iduće godine masa zarada u Pošti poveća za 10 odsto, a da najveće povišice dobiju zaposleni s najmanjim primanjima, tražeći da im se zarada izjednači sa republičkim prosekom, što je oko 54 hiljade dinara.

Zbog takvog zahteva, tokom trajanja štrajka, radnici Pošte Srbije naglašavali su da se na njih vrši pritisak, pojedinačno ili u manjim grupama.

Samostalni sindikat poštanskih radnika saopštio je tokom trajanja štrajka da su uručene suspenzije za više od 200 zaposlenih iz Sombora, Zrenjanina i Novog Sada, ali i da ni najveće represije nisu pokolebale zaposlene da odustanu od obustave rada.

Jedan radnik Pošte iz Kraljeva čak je i pokušao samoubistvo. Pretpostavljalo se da je, nezadovoljan ishodom obustave rada poštanskih službenika i svojim materijalnim statusom, oštrim predmetom posekao podlakticu na svojoj ruci. Na sreću, samo je lakše povređen.

Radnici Pošte su govorili da suspenzije nisu bile neočekivane, jer je rukovodstvo posezalo za tom merom i ranije, ako se ne prihvati njihova ponuda.

„Oni se istim metodama služe godinama, ljudi su navikli na to i ogorčeni su, i ništa ne može da ih pokoleba“, rekao je Stefan Mitrović, jedan od predstavnika radnika u obustavi rada.

„Mi se držimo svi za jednog, jedan za sve, borimo se za ispravu stvar i nema razloga da se ikoga plašimo“, kazao je Mitrović.

Uprava Pošte Srbije proglasila je nezakonitom obustavu rada i, prema njihovim rečima, nastojali su da uspostave neometan proces rada.

Branko Kockica i Tijana Ajfon

Radnici Pošte Srbije tokom trajanja štrajka izrazili su i protest zbog navoda koji su se pojavili na društvenim mrežama i u pojedinim medijima o tome da su njihove kolege – Branko Kockica, Tijana Ajfon, Jami, Željko Samardžić.

Naime, pronele su se glasine da su ove estradne ličnosti na platnom spisku Pošte Srbije, što je to preduzeće ubrzo demantovalo kao „netačne, tendenciozne i neozbiljne napise“.

Podrška opozicije

Savez za Srbiju prethodno je pozvao Vladu, premijerku Anu Brnabić i ministra policije Nebojšu Stefanovića da prestanu sa „represijom, pretnjama i zastrašivanjem“ radnika Pošte.

„Laž da smo u ‘zlatnim godinama’ izbija na površinu kao nezaustavljiva korozija, a vlast pokazuje da je u velikoj nervozi, kada represijom pokušava da zameni socijalni dijalog. Činjenica je da se ovom ‘sklepanom režimu’ sve manje veruje, budući da je u martu prekinut štrajk radnika nakon što im je potpredsednik Vlade Srbije i aktuelni ministar policije Nebojša Stefanović obećao da će ispuniti većinu njihovih zahteva, što se nije dogodilo“, navodi se u saopštenju.

Pokret slobodnih građana takođe je podržao obustavu rada zaposlenih u JP Pošte Srbije i njihovu odluku da ne brane samo svoju egzistenciju, već i prava radnika na nivou cele države.

„Prepoznajemo hrabrost i čestitamo velikom delu zaposlenih koji su se usprotivili flagrantnom i kontinuiranom kršenju radnih i ljudskih prava, kao i sistemskoj korupciji koja je ovladala svuda, pa tako i u JP Pošta Srbije. To posebno ističemo imajući u vidu činjenicu da živimo u zemlji gde su prava radnika najugroženija u Evropi“, naveo je PSG.

Podršku radnicima Pošte pružila je i Nova stranka.

„Dok rukovodioci imaju basnoslovne plate, od kojih se ‘običnim ljudima’ vrti u glavi, radnici su očajni zbog nerazumevanja nadležnih za njihovu situaciju i dovedeni na rub egzistencije“, navela je Nova stranka.

Komentar(1)

  1. Džoker
    16. decembra 2019. 08:35

    Za Branku kockicu i nije mi krivo,uz kockicu sam odrastao,i jeste i nije.Ali ovo dvoje troje zar ih estrada ispržila na tiganj pa sada su na PS za platu da udaraju poštanske pečate gde nisu usavršili kurs.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.