Medigroup je 19. septembra organizovao stručni skup u hotelu Hilton, u cilju prezentacije MRI 3 Tesla stručnoj javnosti, na kome je o prednostima korišćenja MRI 3 Tesla u dijagnostici i prevenciji bolesti, govorio profesor Đorđije Šaranović.

Koje vrste aparata za magnetnu rezonancu postoje?

Sami MR aparati razlikuju se po tome da li je deo u kome se nalazi pacijent u toku snimanja u obliku tunela (zatvoreni tip magneta) ili je otvoren u vidu dve ploče između kojih je pacijent smešten, jedna iznad, a druga ispod pacijenta (otvoreni tip magneta). Što se tiče karakteristika MR aparata, međusobno se razlikuju po jačini magnetnog polja koje stvaraju, a jačina polja se meri u teslama. Što aparat ima veću jačinu, to je i kvalitetniji, prosto rečeno. Takav aparat daje bolju sliku i pregled traje kraće. Aparati koji se koriste u dijagnostičkoj medicini (za otkrivanje bolesti) mogu biti jačine od 0.3T do 3T. Danas je standard za dobijanje medicinske slike magnetna rezonanca od 1.5T.

Kako izgleda sam postupak pregleda na magnetnoj rezonanci?

Magnetna rezonanca je vrlo složena mašina koja predstavlja jedan veoma veliki i jak magnet. Postupak je sledeći: dok pacijent leži u MR aparatu, u njegovo telo se šalju radio-talasi koji izazivaju promene u elektromagnetnom polju pacijentovih tkiva. Te promene u tkivu pacijenta su signali koje aparat za magnetnu rezonancu prikuplja i obrađuje u kompjuteru koji je priključen na magnetnu rezonancu, stvarajući sliku čovečjih tkiva i organa.

Kakve su prednosti 3T magneta nad standardnim 1,5T magnetom?

Jačina magnetnog polja u 3T magnetu je dva puta veća nego u standardnim, običnim magnetima, dok je oko 10 do 15 puta veća nego u takozvanim otvorenim magnetima. Kao što sam već rekao, što je jačina magnetnog polja veća, slika će biti kvalitetnija. Istovremeno, zbog jačeg magnetnog polja dobijanje slike je mnogo brže, pa je i sam pregled kraći, a za tako skraćeno vreme snimanja se iz tkiva dobije mnogo više signala nego na aparatu jačine 1,5T. Što se više signala dobije, to će slika biti bolja, a što je slika bolja, to je i dijagnoza preciznija. A nama je cilj precizna dijagnoza, zar ne?

Govoreći iz ugla pacijenta, koje su prednosti ovog skenera? 

Standardni MR aparati imaju dugačak i uzan tunel u kome nema svetla, malo je slobodnog prostora i pokretljivost je ograničena. Sam aparat prouzrokuje veliku buku i sve zajedno, pacijentu stvara nelagodan osećaj. U novim 3T magnetima pregled je kratak, komforan, bezbolan i bez buke. Teorijski, pregled na 3T magnetu je i do četiri puta brži nego na klasičnom 1,5T magnetu. Mi kažemo da je on najmanje dva puta prosečno brži, to jest isto toliko kraći, kada se radi na 3T magnetu. Navedimo ovaj primer: 3T magnet u Opštoj bolnici Medigroup može da za pola sata napravi 2200 visoko kvalitetnih slika dojke. To ne može nijedan drugi aparat.

Za otkrivanje kojih bolesti se koristi MRI 3T koji je odnedavno u Opštoj bolnici MediGroup? 

MRI 3T koji je odnedavno i u našoj bolnici najčešće se koristi za snimanje: mozga, kičmenog stuba (kod bolova u leđima), zglobova (bolovi u kolenu, laktu, ramenima, kuku), naročito kod povreda zglobova, za otkrivanje promena dojke, prostate, ženskih ginekoloških organa, organa za varenje, srca, u otkrivanju anomalija u trudnoći.

U svetu je 3 Tesla skener poznat za rano otkrivanje i samim tim prevenciju brojnih oblika karcinoma, sa fokusom na karcinom prostate i rani oblik karcinoma dojke. Na koji način se vrši ta dijagnostika i šta mogu da očekuju pacijenti u Srbiji?

Kad govorimo o otkrivanju raka dojke, podaci koje je nedavno objavilo Američko radiološko društvo pokazuju da je 3T MR 100 odsto senzitivan u otkrivanju karcinoma dojke. Na 3T se bolje vide ivice, promene i izgled kanalića u dojci, a to je veoma važno za postavljanje dijagnoze, kao i za razlikovanje malignih i benignih promena. Svakako, sve te karakteristike treba videti i na slici. Na 3T se mnogo bolje vidi struktura masti, što je veoma važno kod osoba sa dosta masnog tkiva u dojci. Takve dojke se teže prikazuju na mamografiji i ultrazvuku.

S druge strane, postoje naučni radovi koji govore o tome da se na otvorenim magnetima i magnetima sa slabijim MR poljem tumori potpuno promaše, tj. uopšte se ne vide. Ovo se naročito odnosi na tumore malih organa, kao što je recimo prostata. Dok drugi magneti prave preseke organa koji su debeli najčešće 5 mm ili u najboljem slučaju 3 mm, 3T magnet može da „preseče“ organ na debljinu od 1 mm, omogućavajući na taj način da se vidi sve. 3T magnet ima mogućnost takozvane spektroskopije („slikanje biologije tkiva“), prepoznaje mesto koje ima najverovatniju mogućnost da je maligno izmenjeno i onda se samo taj deo organa, ovde govorimo o prostati, bioptira. Pokazalo se da je ovo danas najpouzdaniji metod za otkrivanje karcinoma prostate. Bar ga tako preporučuju sve vodeće svetske bolnice, stručna udruženja, pa i Svetska zdravstvena organizacija. Toliko se danas usavršio 3T magnet na ovom polju da je takozvani multiparametrijski pregled prostate na 3T magnetu danas prvi pregled kod pacijenta sa sumnjom na bolesti prostate, jer je najpouzdaniji.

Da li postoje neka ograničenja za korišćenje ovog skenera? Recimo starosna.

Ne postoje starosna ograničenja u pravom smislu te reči. Ipak, svaki pacijent je poseban i ovi najjači magneti nisu za svakoga. Posebno treba biti obazriv sa ženama u trudnoći, iako nije dokazano da ima negativnih efekata, bilo na majku, bilo na plod.

Da li je za rukovanje MRI 3T skenerom potrebna posebna obuka medicinskog osoblja?

Kao i u svakoj drugoj visokoj tehnologiji za rad, na ovakvim uređajima su potrebni posebno obučeni tehničari i doktori. Naši doktori i tehničari obučavali su se za rad na ovom aparatu u inostranstvu, a nekoliko puta godišnje nam dolaze i najveći stručnjaci iz inostranstva iz ove oblasti radiologije.

Tagovi

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.