Preduzetnici će bespovratna sredstva iskoristiti da unaprede proizvodnju i konkurentnost – Erste Banka po četvrti put u Programu podrške za nabavku opreme

  0

  Erste Banka je i ove godine odabrana za jednog od partnera Programa podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme, koji sprovodi Ministarstvo privrede u partnerstvu sa bankama i lizing kućama, kako bi preduzetnicima bio olakšan pristup finansijskim sredstvima potrebnim za poboljšanje poslovanja.

  Javni poziv raspisan je u drugoj polovini maja, a od ove godine Programom su obuhvaćena i srednja preduzeća, pored preduzetnika, mikro i malih firmi, kojima je ukupno na raspolaganju iznos od jedne milijarde dinara. Uveden je i kriterijum za maksimalan iznos subvencije, u skladu sa brojem zaposlenih u preduzeću, pa tako firme sa jednim zaposlenim mogu da dobiju do jednog miliona dinara, preduzeća sa dva do pet radnika 2,5 miliona, a sa šest i više zaposlenih do pet miliona dinara bespovratnih sredstava.

  Preduzeće ili zadruga finansira pet odsto troškova, Ministarstvo 25 procenata, a preostalih 70 odsto potrebnog iznosa finansira se kroz kredite banaka i lizing kuća, koji ne moraju biti obezbeđeni hipotekom na nekretninama, već zalogom na kupljenoj opremi ili alatima. Na koji način će ovu vrstu podrške iskoristiti privrednici?

  Niška „Mikrotehnika“ proizvodi industrijske ventilatore i sisteme za otprašivanje i prečišćavanje vazduha, koji drastično smanjuju emisiju čvrstih čestica iz industrijskih postrojenja, a time i zagađenje vazduha, čineći industrijsko postrojenje i njegovu okolinu usklađenim sa ekološkim standardima. Bavi se i vibrodijagnostikom – preventivnim održavanjem postrojenja, koje pomaže fabrikama da predvide i spreče potencijalne zastoje u radu.

  „Deo sredstava iz Programa ćemo upotrebiti za nabavku najsavremenijih uređaja za vibrodijagnostiku, čime ćemo ovu uslugu podići na najviši nivo. Drugi deo sredstava iskoristićemo za nabavku mašine za falcovanje cevovoda, koje izrađujemo u okviru sistema za prečišćavanje vazduha. Sve navedeno će nam pomoći da ubrzamo proizvodnju, budemo efikasniji i unapredimo poslovanje, kao i da ostvarimo saradnju sa novim klijentima u zemlji, ali i regionu“, ističe Biljana Stanić Jovanović, generalna menadžerka ove firme.

  Nikola Dilić iz Jagodine vlasnik je firme „Atak doo“, koja već skoro dve decenije prodajom, distribucijom i proizvodnjom elementa nameštaja pomaže klijentima da pronađu odgovarajuća rešenja za stambeni ili poslovni prostor. „Često ulažemo u obnavljanje opreme, te ćemo od sredstava iz Programa kupiti modernu mašinu koja će povećati efikasnost proizvodnje nameštaja. Već treći put apliciramo u okviru Programa za nabavku opreme i ta podrška nam zaista znači za ubrzanje i automatizaciju naše proizvodnje”, kaže Nikola.

  Kruševljanin Dejan Todorović je 1999. osnovao STR „David“, koja je vremenom postala „David doo“, kompanija koja trguje, izvozi, ali i prerađuje i proizvodi zamrznuto voće i povrće. Imaju uspešnu saradnju sa klijentima u Austriji, započeli su i sušenje i kandiranje voća, ali je za dalje proširenje posla potrebna i novija, dodatna oprema. Dejan kaže da planiraju da kupe profesionalnu mašinu za pasiranje voća i povrća, blanšere i sušare, kako bi dodatno povećali proizvodnju i kvalitet proizvoda.